Steve Ballmer

Microsoft tar tillbaka Yahoobud

Uppdaterad 04:45
Microsoft ger upp sina försök att köpa Yahoo. Efter månader av spekulationer och förhandlingar meddelar Microsofts vd Steve Ballmer att företaget nu tar tillbaka sitt bud.

Den omdiskuterade affären mellan två av datavärldens jättar blir inte av. Microsoft har överraskande dragit tillbaka sitt anbud och ger upp de segslitna försöken att köpa sökmotorn Yahoo.

Det var i februari som Microsoft la sitt första bud på 44 miljarder dollar för att ta över Yahoo. Sen dess har budet höjts steg för steg, och efter intensiva förhandlingar hade priset pressats upp till 47,5 miljarder, men Yahoo krävde höjning med ytterligare minst sex miljarder dollar, och nu meddelar alltså Microsoft att gränsen är nådd, och att förhandlingarna har stupat.

Genom att köpa Yahoo ville Microsoft knappa in på nätgiganten Google, som är överlägset störst när det gäller söksidor och reklam på Internet.

Google beräknas ha tre fjärdedelar av den lukrativa annonsmarknaden på nätet, och Microsofts plan var att med hjälp av Yahoo ta större marknadsandelar.

Nu blir det alltså ingen affär, Microsofts vd Steve Ballmer säger i en kort kommentar att han är övertygad om att företaget kan nå sina mål ändå.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".