Efter incestfallet i Amstetten

Österrikes regering vill ändra lagen

Den österrikiska justitieministern vill ge myndigheter utökad tillgång till uppgifter om brottslig bakgrund genom en lagändring, efter det uppmärksammade fallet där Josef Fritzl höll sin dotter inspärrad i 24 år. Med större tillgång till brottsuppgifter hade det kunnat bidra till att avslöja Fritzl långt tidigare.

Joseph Fritzl satt i fängelse för våldtäkt på sextiotalet. Men i Österrike säger lagen att femton år efter avtjänat straff ska alla noteringar om brottet strykas ur tillgängliga register.

Tanken bakom är att brottet då ska anses sonat, så att brottslingen ska kunna gå vidare i livet utan att vara belastad av sin bakgrund. Liknande regler finns i många andra europeiska länder, också i Sverige.

Så när Josef Fritzl anmälde sin dotter försvunnen 1984 och han sedan begärde att få vårdnaden om tre av de barn hans egen dotter fött åt honom i fångenskap i källaren, då hade varken lokal polis eller sociala myndigheter någon kunskap om hans tidigare våldtäktsdom.

Uppgifterna var raderade ur belastningsregistret, enligt lagen.

Den lokale polischefen i Amstetten har förklarat att om myndigheterna hade haft den informationen, då hade utredningarna om Fritzl gått honom närmare in på livet. Och kanske hade dottern och hennes barn kunnat räddas tidigare.  

Det är mot den här bakgrunden Österrikes justitieminister Maria Berger nu föreslagit att den tid som noteringar om sexualbrott ska finns kvar i register ska förlängas, från 15 till 30 år.

Utredningen mot Fritzl kommer att pågå i månader, säger ansvarig åklagare. Fritzl sitter avskild från övriga fångar i häktet i regionhuvudstaden St. Pölten.

Hans ombud, en kändisadvokat från Wien, säger i en intervju i dag i den tyska tidningen Bild am Sonntag att hans klient är psykiskt sjuk och därmed otillräknelig. Advokaten kommer att försöka förhindra att Fritzl hamnar i fängelse och verka för att han i stället dömds till psykiatrisk vård, säger han till tidningen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista