Civila kongoleser väntar på nästa strid

I Kongo-Kinshasa i Centralafrika är stämningen spänd i staden Goma i landets östra delar. Det har varit flera eldstrider mellan armén och olika miliser i området. Trots en stor FN-styrka i staden väntar civilbefolkningen bara på nästa strid

En av dem Amani. Han är trött på situationen. Den kongolelesiska armén trakasserar civilbefolkningen. Striderna fortsätter och säkerhetsläget inne i Goma är dåligt, tycker han. I förorterna dödas folk nästan dagligen i olika uppgörelser, och striderna utanför mellan regeringsarmén och olika miliser fortsätter. Han har tappat hoppet.

– Bara gud kan hjälpa hans land, säger Amani.

I staden Goma, som ligger vackert vid Kivusjön på gränsen till Rwanda domineras stadsbilden av soldater. Utöver den kongolesiska armén finns här en massiv FN-styrka på omkring 13 000 man, bara i östra Kongo, 17 000 totalt för hela landet. Det är den största och dyraste missionen som världsorganisationen upprättat. Men trots det fortsätter striderna mellan regeringsarmén och en mängd olika miliser, krigsherrar och rebellrörelser.

De senaste striderna utspelades i slutet av april i norra Kivu, nära staden Rutshuru mellan regeringsarmén och FDLR, en milis som består av medlemmar från den gamla hutuarmén från Rwanda och den ökända Interahamwe vid tiden för folkmordet där.

I Goma har den kongolesiska armén setts ladda upp med tung militär utrustning och många väntar ytterligare en offensiv mot FDLR.

De nya striderna har förvärrat en redan besvärlig flyktingsituation. Tiotusentals har begett sig till olika flyktingläger runt Goma. Efter drygt 15 år av strider mellan olika miliser och krig med grannländerna finns det finns omkring 850 000 internflyktingar bara i provinsen Nordkivu.

Påtryckningarna från omvärlden är stora för att lösa krisen i östra Kongo. FN-missionen MONUC kan inte stanna för evigt. En del hoppas på det fredsavtal som undertecknades den 23 januari, där alla parter ingår utom den hutudominerade FDLR.

Men misstron är stor, och brotten mot avtalet likaså. De samlade hjälporganisationerna här har protesterat över de fortsatta övergreppen och ber parterna följa avtalet. Utöver den kongolesiska armén, som är känd för sina övergrepp på civilbefolkningen, har det nu kommit anklagelser om att en del FN-soldater ska ha varit inblandade i mineralsmuggling och vapenleveranser just till de miliser som de är satta av avväpna.

Richard Myrenberg, Goma
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista