Interpol efterlyser misstänkt pedofil

Interpol ber idag åter allmänheten i världen om hjälp med att identifiera en misstänkt pedofil som man sökt i flera år. Det är en man som tros vara drygt 50 år och som enligt bilder på internet begår grova sexuella övergrepp på pojkar i åldern sex till åtta år.

– Vi inser att vi kommer inte längre utan vi måste be allmänheten om hjälp, säger kriminalinspektör Anders Persson, som arbetar på Interpol i Lyon.

– Vi vädjar till dem som känner den här personen att höra av sig till oss på Interpol eller till närmaste polisstation.

Bilderna tros vara tagna i Sydostasien, möjligtvis Thailand eller Kambodja, som är vanliga resmål för män som begår sexuella övergrepp på barn. I ett par år har Interpol via vanligt polisarbete försökt spåra mannen men inte lyckats.

På ett hundratal bilder begår mannen grova sexuella övergrepp på minst tre små pojkar, säger Anders Persson.

– Det är sexuella övergrepp på pojkar i åldern sex till åtta, nio år. Jag betecknar övergreppen som grova.

Om du skulle beskriva den här mannen, hur ser han ut?

– Han är runt 50 år, han har ljus hy, blont hår, tunnhårig. Han kan mycket väl vara skandinavisk, svensk, norsk, dansk eller finsk, men han kan givetvis bo i en annan del av världen.

Interpol tog i höstas allmänheten till hjälp för första gången för att identifiera en pedofil. Det var en man som på nätet under en lång tid försökt dölja sin identitet genom att förvränga sitt ansikte till en virvel med hjälp av ett fotoprogram. Men polisen lyckades vrida tillbaka bilden och när sedan Interpol gick ut med bilden dröjde det inte länge innan mannen kunde gripas i Thailand.

– Det vi lärde oss var att det här ett fantastiskt värdefullt verktyg för oss. Allmänheten ställde upp på ett sätt som vi inte hade kunnat förvänta oss. Vi fick in det rätta tipset redan efter åtta timmar. Efter ytterligare någon dag hade vi fem av varandra oberoende källor som pekade ut en och samma person. Sedan tog det ytterligare tio dagar innan han greps.

Ni hoppas att det ska gå lika fort den här gången?

– Det hoppas jag verkligen. Jag känner mig ganska övertygad om att de som på ett eller annat sätt känner den här mannen snabbt kommer att kunna tala om för oss var han finns, säger Anders Persson.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se