Många döda amerikaner i lugnare Irak

Varje månad presenteras siffror som visar att allt färre civila dör i våldsamheter i Irak. Ändå var april månad den värsta månaden på över ett halvår när det gäller antalet döda amerikanska soldater.

Våld har blivit en del av vardagen för dem som bor Irak och kan drabba vem som helst, var som helst. Ingen går säker.

Under april månad finns flera exempel på där glädje på bara någon sekund i stället blivit stor tragedi. Ett är där en självmordsbombare dödade både brud och brudgum, bland många andra, mitt under bröllopsfesten som praktiskt taget slutade i ett blodbad. Eller hur attentatsmän öppnade eld mot ett begravningsfölje och en familj utplånades helt. När de besköts var frun och barnen på väg att begrava pappan i familjen.

Under april dödades minst 1 334 personer i Irak. Det är i nivå med mars månad då ytterligare 44 personer dödades. Just de här siffrorna kommer från organisationen Iraq body count.

Ungefär samma siffror kommer också från den irakiska regeringen som redovisar 1 073 döda irakier i april och att det också är något färre än i mars.

Men striderna mellan den shiamuslimske religiöse ledaren Muqtada al-Sadrs Mahdi-milis och den irakiska regeringens egna försvarsstyrkor, som nu pågått i snart en och en halv månad, visar sig också i uppräkningarna av döda och skadade.

För även om den irakiska regeringen till en början inte ville ha hjälp i sin offensiv mot de kriminella gäng som premiärminister Nuri al-Maliki uttryckt det, så dröjde det inte många dagar innan amerikanskledda styrkor gav eldunderstöd till regeringsstyrkornas kamp, med både luftangrepp och markstrider där framför allt amerikanska men också brittiska soldater deltar.

Just de här striderna mot Mahdi-milisen har varit betydligt hårdare än vad både den irakiska och amerikanska regeringen trott.

Under april dödades 52 amerikanska soldater och det är den högsta siffran för en enskild månad sedan september förra året. Sammanlagt har 4 071 amerikanska soldater dödades.

Totalt ska mellan 80 000 och 90 000 människor ha dödats under de här fem åren som oroligheterna pågått i Irak, men osäkerheten är ändå stor om hur många människor som dödats.

Världshälsoorganisationen redovisade för några månader sedan en rapport som visade att minst 151 000 civila Irakier dödats bara under de tre första åren efter den USA-ledda invasionen.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se