Höga oljepriser ger uppsving för kameler

De höga oljepriserna och därmed höga bensinpriserna får olika effekt i olika delar av världen. Bilister i väst knorrar vid bensinpumpen medan bönder i syd försöker anpassa sig till de dyra drivmedlen.

Det är den brittiska affärstidningen Financial Times som rapporterar att de höga oljepriserna får indiska bönder att välja kamelen före traktorn.

I delstaten Rajastan, som har en natur som påminner om mer ökenliknande länder än övriga Indien, där har priset för en kamel nu passerat priset för en get. För två år sedan var det ungefär samma pris, idag är en kamel värd tre gånger så mycket.

Dessa ökenskepp, som de kallas lokalt, har ökat i värde i reda pengar från 10 000 rupier till 40 000 rupier på tre år, och idag får man betala motsvarande nästan 1 000 dollar för ett handjur som beräknas leva i 60 till 80 år.

För en bonde i trakten är det ett högt men attraktivt pris ändå för en ny traktor i billigaste utförande kostar 4 000 dollar. Priset på drivmedel är till fördel för kamelen, kan man väl säga. Det har lett till att allt fler bönder väljer kamelen i stället för traktorn.

Det, i sin tur, har gett ett uppsving för kameluppfödarbranschen som har gått igenom ett antal krisår med halverad kamelbesättning på tio år till nuvarande ungefär 450 000 djur.

Hindren för en total kamelsuccé är dock flera och det största är att betesmarkerna krymper och att det inte investeras tillräckligt i foderträd som kamelerna betar.

Nu försöker myndigheterna hitta fler användningsområden för kamelen för att eventuellt öka lönsamheten eftersom höga bränslepriser väntas bestå under lång tid, och snart finns det att köpa kamelmjölk som säljs som det vita ökenguldet och väskor i kamelläder och smycken av kamelben.

Det finns rent av de i Indien som hoppas att det höga oljepriset ska ge högre status åt kameluppfödarbranschen som har sina rötter i tider då Maharadjorna red till strid på kamelryggen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se