Vårdkonflikten

Fler och fler patienter berörs av strejken

Uppdaterad 16:42
I takt med att vårdkonflikten löper vidare så berörs nu allt fler patienter. Vid lunchtid på måndagen utvidgades konflikten och nu är omkring 7 000 av Vårdförbundets medlemmar uttagna i strejk, och konfliktens följder märks allt tydligare.

En av dem som berörs direkt av strejken är 60-åriga Astrid Andersson i Ljusdal. Hon skulle ha lagts in på Hudiksvalls sjukhus på tisdagen för att få hjälp med sina ryggproblem.

– Jag tycker att livet skulle ha blivit helt annorlunda.

Men nu hände det här?

– Ja, nu hände det här och nu kan det kanske dröja flera månader. Det vet man ju inte.

Hur känns det, jag ser att du ser ledsen ut?

– Ja, det är jag ......Det är bara att vänta nu, säger Astrid Andersson.

Följderna av vårdkonflikten blir nu allt mer tydliga runt om i landet. Nyblivna förtidspensionären Astrid Andersson i Ljusdal, som skulle fått hjälp med de ryggproblem hon haft i tio år, är inte ensam om att få sin operationstid inställd.

För att minimera följderna av konflikten tvingas landstingen att prioritera hårdare när det gäller att ta hand om patienter. En hel del verksamhet ställs också helt in.

Vårdcentraler och distriktssköterskemottagningar håller stängt. Mammografiundersökningar skjuts upp, diabetesmottagningar stänger och patienter får räkna med att få se sina operationer inställda med kort varsel. Listan kan göras lång.

Frågan är hur långvarig konflikten blir. Tisdag 6 maj klockan klockan två på eftermiddagen har medlarna kallat parterna till samtal.

Men Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet är pessimistisk.

– De använder sig mycket av löneökningsstatistik från de senaste åren. I och med att det tolkar jag det som att de egentligen inte tycker att vi är felavlönade utan att de tycker att vi har fått goda löneökningar och det ska vi vara nöjda med, säger Anna-Karin Eklund.

Det kan finnas fog för pessimismen. Det Vårdförbundet vill ha är en värdeförskjutning där sjuksköterskornas löner lyfts ett trappsteg i förhållande till andra grupper.

Men det är att hoppas för mycket, säger moderata politikern Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det krävs att alla andra fackliga organisationer är överens om att Vårdförbundet ska justeras rejält utan att det i sin tur ska leda till kompensationskrav på den övriga arbetsmarknaden.

Så Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande gör rätt i att vara lite pessimistisk inför tisdagens samtal?

– Ja, det kanske hon gör om hon har utgångspunkten att man ska kunna klara en stor värdförskjutning i en avtalsrörelse. Då har hon nog anledning att vara pessimistisk, säger Anna-Karin Eklund.

Peter Olsson, Jönköping
peter.olsson@sr.se

Hasse Persson, SR Gävleborg
hasse.persson@sr.se