Provinsval om självstyre delar Bolivia

Bolivia börjar veckan som ett än mer splittrat land än det redan var. Folkomröstningen för självstyre i provinsen Santa Cruz firas som en stor seger av dess anhängare, men tolkas nästan som en krigsförklaring av dess motståndare.

Medan tusentals jublande anhängare av självstyre dansade i den varma subtropiska natten på torget i Santa Cruz så beslutade ett stormöte i den kyliga staden El Alto, på över 4 000 meters höjd, att kräva att ledarna bakom kampanjen för självstyre ska utvisas.

– Skicka tillbaka dem till deras ursprungsländer. De förtjänar inte att kallas bolivianer, ropade en av deltagarna på mötet i El Alto.

Ledarna i Santa Cruz är europeiska invandrare i andra eller tredje generationen. Påtagligt många kommer från Kroatien.

Ledarna i El Alto, däremot, är framför allt aymaraindianer, precis som president Evo Morales.

Men det är inte bara djupa etniska och kulturella motsättningar som gör konflikten i Bolivia så explosiv. Där bakom finns också två radikalt olika politiska projekt.

I Santa Cruz och i de tre andra provinser där man snart ska hålla liknande folkomröstningar, slåss man för en marknadsekonomi av nyliberalt slag.

President Evo Morales står däremot för en slags andinsk socialism, där staten är en central ekonomisk aktör.

Tills för några månader sedan var det regeringen som hade initiativet. Men folkomröstningen i Santa Cruz visar att regeringen nu tvingats på reträtt.

Så vad ska hända nu? Det har varnats för ökat våld, till och med för inbördeskrig. Men så länge armén står bakom regeringen är nog risken för inbördeskrig ganska liten. Våld kommer säkert att förekomma, men våld är å andra sidan en del av Bolivias politiska tradition.

Något självstyre, annat än i mycket symbolisk mening, kommer det heller knappast att bli på länge än.

Det troligaste är i stället att försöken till förhandlingar mellan regering och provinser kommer att återupptas och att det avgörande temat kommer att vara hur den typ av självstyre som Santa Cruz förespråkar, ska kunna harmoniseras med den typ av självstyre som regeringen står för och som framför allt baseras på de indianska grupperna.

Men även om den diskussionen skulle avancera, så kommer den grundläggande motsättningen, den mellan de två politiska projekten, att finnas kvar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se