Första bolagsstämman i tyskt Scania

På måndagen höll Scania bolagsstämma. Det var den första stämman som tyskt bolag, majoritetsägaren heter ju numera Volkswagen. Några hundra aktieägare hade tagit sig till Scaniarinken i Södertälje där de togs emot av en mässingsorkester.

Pompa och ståt mötte Scanias aktieägare och så några av Scanias senaste lastbilar. En med mycket lull-lull som Roland Wister från Eskilstuna klättrat upp i.

– Den här ju lite speciell för den är lyxutrustad. Det är något som Svempa Bergendahl har gjort. Han är en ”guru” när det gäller utsmyckning av lastbilar, säger han.

Vad säger du om att Scania har blivit ett tyskt bolag?

– Det är ju aldrig roligt när företagen försvinner ut från Sverige, men jag tror att det är bra för Scania i det långa loppet att ha en så pass stor ägare.

Scanias stämma äger rum efter ett rekordår. Men frågorna på stämman handlade mest om det tyska ägandet, inte bara Volkswagen roll utan också från storägaren och konkurrenten MAN där också Volkswagen är stor ägare.

Frågan var om Volkswagen ville försöka mota ut MAN ur Scania. Men Volkswagens finansdirektör Hans-Dieter Pötsch sa att Volkswagen inte har behörighet att agera så.

Ett annat besked till aktieägarna var att Scania ska vara kvar som ett börsnoterat företag och att det inte finns några planer på att köpa mer Scaniaaktier.

Stämman markerar också Wallenbergarnas och Investors sorti från ett av sfärens gamla kärninnehav.

– Känslan säger en sak, men sedan lutar man sig tillbaka och tittar i sin analys och konstaterar att detta var det rätta beslutet, säger Investors vd Börje Ekholm.

Ni har fått rätt mycket kritik från många också, vad tycker du om det?

– Vi har fortfarande uppfattningen att vi försökte göra det som var rätt för bolaget.

Men alla är inte glada åt det nya ägandet. Aktieägaren Harriet Schöldberg känner viss oro inför framtiden med en tysk styrelseordförande.

– Det här är tråkigt.

De har ju lovat att jobben och huvudkontoret ska finnas kvar här.

– Men hur kan man lova något sådant?

Är det en allmän oro för det här i Södertälje?

– Ja, det finns nog en sådan oro, säger Harriet Schöldberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista