Expert varnar

Hyresrätten hotas i Stockholms innerstad

Efter flera års stiltje väntas försäljningen av allmännyttans hyresbostäder i Stockholm ta ordentlig fart igen under 2008 och 2009. Det visar ny statistik från Boverket. Däremot minskar försäljningen i resten av landet. Anledningen är att det inte finns lika mycket pengar att tjäna.

Förra året sålde de kommunala bostadsbolagen i Sverige, det som kallas allmännyttan, sammanlagt strax under 7 400 lägenheter. En minoritet av dessa, 1 200, fanns i Stockholms kommun, resten runtom i landet.

Men under 2008 och 2009 kommer förhållandet att bli det omvända. Det visar färsk statistik från Boverket. Av de nära 25 000 lägenheter, som landets 290 kommuner tror att de kommer sälja i år och nästa år, väntas 15 000 vara Stockholmslägenheter.

På sikt är detta ett hot mot hyresrätten i centrala Stockholm, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH.

– Fortsätter den här utvecklingen om man inte gör någonting så har vi på tio år i stort sett ingen hyresrätt kvar i innerstan. Det tycker jag vore en olycka för Stockholm för det är klart att hyresrätten är ju viktig om vi ska kunna ha en fungerande arbetsmarknad. Det ska vara enkelt att flytta till Stockholm.

– Men då måste vi också ha en hyresrätt som är på marknaden, det vill säga det måste finnas lediga lägenheter, säger Stellan Lundström.

Även i Stockholms kranskommuner väntas försäljningen av allmännyttans lägenheter öka, men betydligt mindre, och i resten av landet pekar Boverkets siffror snarare mot en ordentlig nedgång av försäljningen.
Orsaken är helt enkelt att det är i Stockholm det finns pengar att tjäna, både för säljaren, kommunen, och köparen, till exempel en bostadsrättsförening.

För den enskilde handlar det ofta om miljonbelopp, enligt Stellan Lundström på KTH.

– Vinstpotentialen är så mycket större i Stockholm. Bostadsrättspriserna ligger på 50 000 kronor per kvadratmeter och fastighetspriserna ligger på 25 000. Skillnaden mellan 50 000 och 25 000, det kan ju då de dela på olika sätt mellan fastighetsägarna och hyresgästerna och det är få som säger nej till att få en miljon, säger Stellan Lundström.

En av anledningarna till att försäljningen ökar igen är att den stopplag som tidigare försvårade ombildningen av allmännyttans lägenheter till bostadsrätter nu är borta. En annan att det i Stockholm till skillnad mot på många andra håll i landet finns en klar politisk majoritet för att sälja delar av det kommunala bostadsbeståndet.

– Man ska ha klart för sig att i många av kommunerna utanför Stockholm så har man ju också socialdemokratiska eller vänstermajoriteter och därför är det inte lika opportunt att sälja ut stora delar av de kommunala bostadsföretagen, säger Stellan Lundström.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se