Tandläkare varnar för tobaksfritt snus

Tandläkare från flera håll i landet rapporterar att patienter som använt tobaksfritt snus har fått hål i tänderna. Bengt Olof Hansson, som är övertandläkare på odontologiska institutionen i Jönköping, beskriver hur det såg ut i munnen på en patient.

– De sex framtänderna i överkäken har på framsidan djupa, bruna, mjuka områden som är precis typiskt för hål i tänderna, alltså karies, säger han.

Sedan Bengt Olof Hansson skrev en artikel i Tandläkartidningen har tandläkarhögskolorna i Malmö och Göteborg rapporterat om ytterligare fall.

Konsumenter och tandläkare har också hört av sig till företaget Swedish Match som nu gör egna undersökningar av snuset i sitt laboratorium.

Freddi Lewin är medicinskt ansvarig på Swedish Match och menar att man tar larmen på stort allvar.

– Självklart. De rapporter och inslag som har förekommit i medierna gör att vi måste titta på vår produkt igen.

Tobaksfritt snus har funnits i handeln i snart två år. Swedish Match säljer flera hundratusen dosor i Sverige varje månad. Ann Olofsson försäljare på pressbyrån i Skanstull i Stockholm bekräftar att det tobaksfria snuset är populärt.

– Ja, vi säljer väldigt mycket av det.

Har du själv testat?

– Ja, jag alternerar mellan vanligt snus och tobaksfritt snus.

Har du funderat på hur det här snuset påverkar dina tänder?

– Nej det har jag inte gjort, säger Ann Olofsson.

Övertandläkare Bengt Olof Hansson beskriver hur man tror att det tobaksfria snuset som innehåller majsfibrer orsakar karies.

– Majsfibrerna i det tobaksfria snuset har brutits ner till socker. Sedan har munhålans bakterier, de som kan göra karies, tagit hand om sockret och producerat en syra. Den syran har sedan frätt mot rotytorna. Det går inte att ha ett snus som gör att folk får karies. Så jag tycker att antingen måste Swedish Match ändra på sammansättningen eller så får de skriva varningstext: ”OBS Kan ge hål i tänderna.”

Men det avfärdar Freddi Lewin på Swedish Match.

– Det är alldeles för tidigt för att fundera på att trycka några varningstexter. Det är väldigt viktigt att vi så snabbt som möjligt får reda på vad det här beror på så att vi kan korrigera produkten.

Man ska inte få hål i tänderna av ert snus?

– Nej, man ska definitivt inte få hål i tänderna av vårt snus, säger Freddi Lewin.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se