Sarkozys medvind försvann på ett år

På tisdagen har det gått ett år sedan Nicolas Sarkozy valdes till Frankrikes president. Högerpolitikern segrade med löften om att förändra Frankrike och genomföra tuffa reformer. Men sedan dess har förtroendet för honom halverats.

Medvinden segerkvällen den 6 maj förra året har bytts till en hård motvind och endast var tredje fransman tror på sin president.

– Jag älskar Frankrike, som gett mig allt. Nu är det min tur att ge tillbaka, sa en omtumlad Nicolas Sarkozy för exakt ett år sedan.

Den nye presidenten satsade omgående på skattesänkningar för att stimulera ekonomin.

Den omtvistade arbetsveckan på 35 timmar begravdes inte, utan i stället införde han skattefria övertidstimmar, något som kostat staten många tiotals miljarder kronor.

Han satte ett tak på inkomstskatten på 50 procent, vilket många upplevde som en bonus för redan välbärgade.

Franska staten har gått back i 34 år och nu har budgetunderskottet ökat.

Fransk tv presenterade på måndagskvällen som en årsredovisning över presidentskapet Sarkozy och fann vissa pluspoäng.

Europapolitiken är en succé, liksom delvis utbildningsreformen, pensionsreformen och vissa rättsliga ändringar.

På miljöområdet starka ansatser, men hittills föga konkret. Mänskliga rättigheter har inte prioriterats, som presidenten lovade och planen för förorterna har fallit platt.

Under sitt år har Sarkozy hållit en stor presskonferens och gav häromdagen en lång direktsänd tv-intervju. Ingendera stärkte relationen till franska folket.

Nu har han än svårare att genomdriva reformer, menar många analytiker. Särskilt när Sarkozys egna partikamrater efter förlusterna i vårens lokalval förmodligen vill väja för allt som kan reta väljarna för att skydda sina egna positioner.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se