Dagens primärval avgörande för Clinton

Indiana och North Carolina ska välja vem de vill se som demokraternas presidentkandidat. I Indiana ser det ut att bli en mycket jämn kamp mellan Barack Obama och Hillary Clinton, och valet där beskrivs som avgörande för Clintons fortsatta chanser.

På huvudgatan i Indianapolis är det tydligt hur kluvet det demokratiska partiet är just nu. På den ena trottoaren står Obama-supportrar, men mittemot på andra sidan gatan hörs en annan hejaramsa.

Opinionsmätningarna visar på dött lopp mellan demokraternas Hillary Clinton och Barack Obama.

Vita låginkomsttagare är den största väljargruppen här, och valfrågan nummer ett är ekonomin i allmänhet och det galopperande bensinpriset i synnerhet. 

Vi har hört det förut, men många politiska bedömare säger att det här valet kan bli avgörande för den fortsatta kampen.

– Om Obama vinner här i Indiana, så kan primärvalet vara över för Hillary Clintons del, säger Matthew Tully som är politisk reporter på tidningen Indianapolis Star.

Om Clinton däremot vinner, så kan hon knappa in på Obamas ledning och få argument för att fortsätta sin kampanj. 

Frågan är hur splittrande den utdragna kampen är för demokratiska partiet.

– Just nu är vi ett kluvet parti, men så fort en kandidat är utsedd kommer vi att enas, tror Diana Huddleston som senare idag kommer att lägga sin röst på Hillary Clinton.

Ginna Lindberg, Indianapolis
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista