kongo-kinshasa

EU övervakar afrikanskt fredsavtal

Trots fortsatta strider i östra Kongo-Kinshasa mellan olika fraktioner, miliser och arméer pågår det samtidigt ett intensivt diplomatiskt arbete med att försöka nå en lösning på den mer än 15 år långa krisen. EU spelar en allt större roll i det arbetet.

Medlemsländerna Sverige och Nederländerna är på plats i Goma för att övervaka och kontrollera det så kallade Nairobi-processen, ett avtal mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda som skrevs under i november 2007. En av dem som är här är den nederländske diplomaten Edvard Craanen.

– Vi gör framsteg. Både Rwanda och Kongo-Kinshasa har skrivet under ett dokument om att de har ett gemensamt ansvar för att avväpna och hantera FDLR, den milis som består av gamla hutuextremister och medlemmar Interahamwe vid tiden för folkmordet i Rwanda 1994, säger Edvard Craanen, som utöver EU-sändebud också är Nederländernas särskilda sändebud för Afrika.

Många anser att nyckeln till att försöka lösa krisen i östra Kongo är att börja med FDLR, som ses som utlänningar här i Kongo. De flydde hit efter folkmordet och det är FDLR och andra hutuextremister i gränsområdet som en gång provocerade fram inte mindre än två rwandiska invasioner av Kongo-Kinshasa. FDLR är också en av många grupperingar här som står bakom plundringar, våldtäkter och mord på civilbefolkningen.

Tanken med Nairobi-processen är helt enkelt att upplösa FDLR, dels ska medlemmar få återvända till Rwanda om de vill, de som inte vill ska erbjudas fristad i Kongo-Kinshasa. Men de värsta krigsförbrytarna från folkmordet ska däremot ställas inför rätta.

Det militära trycket på FDLR har också ökat, både FN-styrkan MONUC och den kongolesiska armén har grupperat nära FDLR:s områden för att sätta press på milisen, säger EU-diplomaten Edvard Craanen. Trots fortsatta strider så är han optimistisk.

– Vi har en öppning just nu, vi måste agera snabbt och arbeta för framsteg. Det är därför EU är här i Goma, medlemsländerna Sverige och Nederländerna, för att hålla pressen på parterna och övervaka att processen fortsätter, säger Edvard Craanen.

Richard Myrenberg, Goma
richard.myrenberg@sr.se