Nya Saabar kan tillverkas i Trollhättan

Under måndagskvällen kom uppgifter om att tillverkningen av den nya Saab 9-3, som ska ut på bilmarknaden 2012, ska tillverkas i Trollhättan och inte i Tyskland. Enligt tyska affärstidningen Handelsblatt kommer General Motors styrelse att fatta ett sådant beslut i juni.

Det var Rüsselsheim som drygt för tre år sedan vann dragkampen mot Trollhättan om var den framtida Saab 9-3 skulle byggas. Men nu har alltså General Motors ledning ändrat sig, för att bättre utnyttja produktionskapaciteten i Trollhättan, enligt Handelsblatts uppgifter.

Det är inte bara den nya 9-3-modellen som ska byggas i Trollhättan, utan också en mindre Saab, en 9-1. De två ska tillverkas på samma så kallade plattform.

Också det är en förändring vad gäller Saab 9-3. I planen att flytta produktionen av 9-3 till Rüsselsheim ingick att den skulle byggas på Opel Vectras plattform, enligt tidigare besked från GM.

Vilken eller vilka modeller som GM nu i stället vill tillverka i Rüsselsheim är oklart. Sedan tidigare har företaget sagt att en ny Opelmodell, kallad Insignia och att dessutom Saab 9-5 ska byggas där.

I förra veckan aviserade GM stora satsningar på märket Opel. Nio miljarder euro ska företaget investera i Opel fram till 2012 och enligt dagens nummer av tyska bilveckotidningen Automobilwoche kommer åtminstone en del av de pengarna att gå till utveckling av eldrift i bilarna.

Saab tillverkade förra året knappt 125 000 bilar och går med förlust sedan många år. Enligt GM:s beräkningar måste tillverkningen upp över 150 000 bilar om året för att bli lönsam. Förutom en ny 9-3:a och den nya småbilen hoppas GM att en Saab-SUV, en terrängbil, ska bidra till framtida vinster.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se