Somalia

Amnesty kritiserar alla parter för våldet

Övergrepp i form av tortyr, våldtäkter och avrättningar förekommer i Somalias huvudstad Mogadishu i stort sett dagligen. Samtliga parter i konflikten står bakom övergreppen, enligt en ny rapport från Amnesty International. Organisationen kräver nu ökade insatser från FN för att få ett slut på våldet.

Så gott som alla i Mogadishu har bevittnat eller blivit offer för övergrepp som misshandel, tortyr, gängvåldtäkter och avrättningar. Det förekommer att en människa får halsen avskuren, och att kroppen sen blir liggande kvar på gatan, eftersom det är för farligt att flytta den.

Enligt rapporten från Amnesty International, står såväl regeringens trupper, etiopisk militär som islamistisk milis, bakom övergreppen. Omkring en miljon människor som flytt från våldet i huvudstaden är nu flyktingar i sitt eget land och även i flyktinglägren riskerar de attacker.

Somalia, som har varit utan centralregering sedan 1991, är söndertrasat av kriget som har förvärrats av den allvarliga torkan i fjol och av hyperinflation Nu har matpriserna skjutit i höjden ytterligare.

För andra dagen i rad har tiotusentals människor gått ut på gatorna i Mogadishu för att protestera mot de stigande matpriserna samtidigt som handlare vägrar att ta emot äldre sedlar eftersom det finns så mycket falska pengar i omlopp.

Demonstranterna har kastat sten mot butiker och bilar och bildäck har satts i brand, enligt reportrar på plats. På måndagen dödades minst två demonstranter och även på tisdagen har polisen skjutit mot folkmassorna.

Mer än en tredjedel av befolkningen behöver nödhjälp för att försörja sig idag och i förra veckan varnade FN för att Somalia står inför en hungersnöd.

Amnesty uppmanar FN att fördöma våldet, att förstärka vapenembargot, öka den internationella närvaron och inrätta en undersökningskommission mot brott i Somalia.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se