Schweizisk bank satte nytt förlustrekord

Den schweiziska banken UBS redovisar idag en förlust i efterdyningarna av den finansiella krisen. Förlustsiffrorna uppgår till motsvarande 66 miljarder kronor och tusentals bankanställda förlorar jobbet.

Det är ett nytt rekord i kreditförlust som banken UBS redovisar. Förlusten blev 11,5 miljarder schweizerfranc. Det motsvarar ungefär 66 miljarder kronor det första kvartalet i år.

Förlusten kom dock inte som någon överraskning. Banken hade redan tidigare meddelat att man räknade med en förlust på 12 miljarder schweizerfranc när svallvågorna efter lånekrisen i USA nu börjar rulla in över världens banker.

Förlusten tvingar banken att minska personalen med 5 500 personer och då har redan 1 500 fått lämna vid årsskiftet.

Det är den globala finanskrisen som fortsätter att sätta spår i bankernas resultat. UBS, som tillhör topp fem bland världens banker  räknat i storlek, skriver att villkoren för finansbranschen förblir svåra och att det globala ekonomiska klimatet kommer att vara ogynnsamt under en tid framåt.

UBS är den europeiska bank som har drabbats hårdast av den amerikanska subprime-krisen.

Hittills har UBS skrivit av 37 miljarder dollar i sub-prime-förluster. Det är mer än någon annan bank inräknat den amerikanska giganten Citibank och investmentbanker som Merryll Lynch och Morgan Stanley.

Bankens ledning har i en rapport publicerad i förra månaden medgett att tillväxtstrategin har varit för optimistisk och att den har saknat tillräcklig riskkontroll.

Vilket väl får anses vara ett understatement i sammanhanget.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se