Brist på unga nämndemän

Det finns få unga nämndemän i de svenska domstolarna. Varannan är över 60 år medan bara var sextonde är under 30.

Ett problem eftersom de ska bidra till att domstolarnas beslut ligger i linje med den allmänna rättsuppfattningen i samhället. Det menar Carl Laestander, 20-årig nämndeman ifrån Luleå som tycker att det behövs fler som honom.

– Jag tror att det skulle bli en mer rättvis bedömning av de åtalade som är yngre faktiskt. Det eftersom det är nya brott som har kommit, till exempel fildelning och sådant.

20-åriga Carl Laestander som visar runt i på tingsrätten i Luleå är rätt ovanlig. Varannan nämndeman är idag över 60 år.

De ska spegla allmänhetens värderingar och sitter med under rättegångar för att sen diskutera fram domen med domarna.

– Vi brukar dricka kaffe och om jag inte håller med så säger jag till vad jag tycker, säger Carl Laestander.

Hans röst väger då lika tungt som domarens. I Tingsrätten sitter tre nämndemän med och bestämmer. I hovrätten är det två nämndemän.

Lars Lassinantti, förbundsordförande i nämndemännens riksförbund säger att partierna i kommunerna som tar fram förslag på nämndemän, måste bli bättre på att hitta yngre förmågor. Men han säger samtidigt att det kan vara bra att vara lite äldre.

– Ja, på det sättet att man har större förståelse för att man som ungdom kan hamna snett i samhället, säger Lars Lassinantti.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se