Georgien oroas för krig med Ryssland

Risken för krig mellan Ryssland och Georgien är uppenbar och måste avvärjas. Det sa på tisdagen den georgiske ministern Timur Jakobaschvili. Men utbrytarrepubliken Abchazien kallar de ryska förstärkningarna för en vänskapshandling.

– Det har öppnats en ny typ av vänskap mellan Ryssland och Abchasien, förklarar Sergej Sjamba, som fungerar som utrikesminister i utbrytarrepubliken Abchazien.

Ryssland har förstärkt sina fredsövervakare i Abchazien trots georgiska protester och internationell kritik. Risken för krig växer hävdade på tisdagen georgisk minister på besök i EU.

Men i ryska medier avfärdas sådant tal och att Ryssland planerar en annektering av området som ligger mellan Ryssland och Georgien.

De 20 milen land mellan länderna har fått ännu större strategisk betydelse för Ryssland som planerar hålla vinterolympiad i hamnstaden Sotji bara några mil från Abchaziens gräns. Detta och att en ny president installeras här på onsdagen gör det svårt att tro att det spända läget kan trappas upp ytterligare till väpnad konflikt den närmsta tiden.

Rysslands utrikesminister Lavrov avfärdade det senast på tisdagen.

Men i Georgien är oron stor och övertygelsen stor att Ryssland använder Abchazien som slagträ i kampen mot ett georgiskt Nato-medlemskap.

Den abchaziske utrikesministern valde att jämföra relationen mellan Ryssland och utbrytarna med USA:s relation med Taiwan.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se