Färre judar flyttar till Israel

På torsdag firar Israel 60 år av självständighet. Sedan 1948 har landet tagit emot över tre miljoner judar från omvärlden. Fortfarande flyttar varje år tusentals judar till Israel, men immigrationen har minskat under flera år.

Häromdagen möttes en grupp franska och ryska judar som flyttat till Israel. De möttes med sång och pompa i ankomsthallen på Ben Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv.

De ser lite trötta och skrynkliga ut efter att ha flugit i många timmar, Awiwa, Alain och Martine.

De har kommit till Israel denna dag för att slå sig ner för gott, liksom ett femtiotal andra franska judar och ett drygt hundratal ryska judar, som kom samtidigt.

Ankomsthallen är festpyntad med ballongarrangemang i de blå-vita israeliska färgerna. På en scen som byggts upp bland bord med kakor och croissanter avlöser talare och sångare varandra. Barn viftar med flaggor.

De nyanlända har kramkalas med anhöriga och vänner som mött upp, men de möts även av tv-kameror och mikrofoner.

Gruppen nyanlända som kommer till Israel just på den dag som är utsedd till årets ”aliayh-dag”. Aliyah betyder ”uppstigning” på hebreiska, men mer vardagligt använt är det begreppet för att flytta till Israel för gott.

Det som knappast märks på flygplatsen den här dagen är att immigrationen till Israel under flera år i följd sett har minskat.

Efter 90-talets år med rekordinvandring av över en miljon ryska judar, noterade man till exempel under 2006 de lägsta immigrationssiffrorna på 18 år.

Orsakerna är flera. Den ständigt malande konflikten mellan israeler och palestinier, Rysslands ekonomiska uppsving och en ökad polarisering i Israel mellan ultraortodoxa och mer sekulära judar.

I Israel ser många framför sig en utveckling där judarnas andel av den israeliska befolkningen som helhet kommer att minska framöver.

18 procent av Israels befolkning består i dag av israeliska araber. Den arabiska delen av befolkningen växer med omkring 2,8 procent om året mot 1,4 procents tillväxt för den judiska befolkningsgruppen.

På Ben Gurion-flygplatsen går den ansvarige ministern för judisk immigration, Jacob Edery, runt och skakar hand med de nyanlända.

– Aliyah är en del av den judiska statens identitet. Det är viktigt att invandringen till landet fortsätter att vara stor, säger ministern, omgiven av blå-vita ballonger.

Anders Pontara, Jerusalem
anders.pontara@sr.se