Ökat tryck på Turkiet från EU

Trycket på Turkiet från EU att komma till rätta med det inrikespolitiska kaoset i landet ökade på tisdagen när en delegation från EU besökte landet.

Vinterns politiska kaos i Turkiet började med att regeringen drev igenom ett upphävande av förbudet för kvinnor att bära slöja i högskolor och på universitet.

Oppositionen har protesterat vilt och författningsdomstolen håller nu på att undersöka om AKP ska stängas eftersom partiet blandat samman religion och politik.

Dessutom vill den åklagare som driver fallet att 71 ledande partimedlemmar ska förbjudas att bedriva politik i fem år, däribland både premiärminister Taiyp Erdogan och presidenten Abdullah Gül.

Så sent som på måndagen blev det också känt att Erdogan planerar att starta ett nytt parti. Det gör han för att få en ny plattform att kunna verka politiskt ifrån om det skulle bli så att AKP stängs av författningsdomstolen.

När EU:s särskilde kommissionär för EU:s utvidgning, finländaren Ollie Rehn, på tisdagseftermiddagen höll en presskonferens gav han indirekt stöd till AKP-regeringen.

Rehn var märkbart oroad men sa samtidigt att den bästa medicinen för att råda bot på det politiska kaoset, var att komma med fler reformer.

Han syftade då på förra veckans beslut om att förändra en paragraf i grundlagen som använts mot över 7 000 personer i olika rättegångar för att de kränkt eller hotat den så kallade turkiskheten. Enligt många kritiker, däribland EU, inskränkte paragrafen yttrandefriheten och är nu alltså ändrad.

Men EU vill alltså se många andra förändringar för att Turkiet ska kunna bli EU-medlem. Förhandlingarna om ett medlemskap går minst sagt trögt eftersom den turkiska regeringen ”får lägga sin energi på annat”, som en anonym EU-diplomat säger till Ekot.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se