Clinton och Obama vann varsin delstat

Uppdaterad 08:00
Efter primärvalen i USA på tisdagen är det nu klart att det blev en vinst var för demokraternas kandidater Barack Obama och Hillary Clinton. Obama vann det största valet, det i North Carolina, medan Clinton tog hem segern med 51 procent mot 49 i Indiana.

Det blev en ny vinst för Hillary Clinton efter en lång valnatt, där det länge var alltför jämnt för att utropa en vinnare, så står det nu klart att Clinton segrade i Indiana och i sitt tacktal inför supportrarna försäkrade hon att hon fortsätter med sikte på Vita Huset.

Vinsten i Indiana blev knapp men den är strategiskt viktig för Hillary Clinton, återigen en delstat med stor andel vita väljare, varav många låginkomsttagare, seger i Indiana innebär att Clinton lättare kan motivera en fortsatt kampanj, trots att hon totalt sett ligger efter rivalen Barack Obama.

För Barack Obama innebär nattens valresultat att han tar ännu ett stort kliv framåt mot nomineringen. Han vann det största av de två valen, det i North Carolina där ahn fick runt 56 procent av rösterna och i sitt tacktal uppmanade han partiet att hålla ihop, trots den utdragna valprocessen.

De här båda primärvalen var de sista stora valen i den långa maratonprocessen. Nu återstår sex mindre primärval innan alla delstater har sagt sitt om demokraternas nominering. Bland Clintons supportrar i Indianapolis var det stor lättnad över att kampen ser ut att fortsätta.

– Vi är optimister, sa Pam O’Rourke. Vi försöker att inte tänka på att Clinton faktiskt kan förlora till sist.

Ginna Lindberg, Indianapolis
ginna.lindberg@sr.se