Våldsamma protester i Libanon

I Beirut, Libanon pågick under onsdagen våldsamma protester. Protesterna började som en facklig generalstrejk men sedan Hizbollah gett sitt stöd till strejken utvidgades protesterna och till och med skottlossningar har hörts i den libanesiska huvudstaden.

Protesterna började som en facklig generalstrejk men sedan Hizbollah gav sitt stöd till strejken utvidgades protesterna och till och med skottlossningar har hörts under dagen i den libanesiska huvudstaden.

Barrikaderna som byggts av stora sandhögar och brinnande bildäck längs de stora genomfartslederna i Beirut liknar de scener som spelades upp under kriget mellan Hizbollah och Israel för snart två år sedan.

Men den här gången byggs inte barrikaderna för att försöka stoppa de israeliska stridsfordonens framfart, utan nu har de byggts för att hindra Libanons egen armé och polis att få slut på demonstrationerna.

På många platser i Beirut stiger den svarta röken mot himlen från de brinnande barrikaderna. Till och med flera skottlossningar har hörts och olika uppgifter talar om att det är skottlossningar mellan Hizbollahs anhängare och de regeringstrogna styrkorna.

Libanon genomgår sin värsta politiska kris efter det 15 år långa inbördeskriget som avslutades 1990. Till exempel så saknar Libanon en president sedan fem månader på grund av att olika politiska grupper inte kan enas.

I bakgrunden finns bland flera både Syrien och Iran som offentligt givit sitt stöd till Hizbollah i den politiska kampen mot den sittande regeringen som bland annat anses vara allt för västvänlig.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se