Svensk polis tipsades om Joy Rahman

Redan för två år sedan fick svensk polis information om mordet på en anställd inom Joy Rahmans organisation, kan Ekot nu avslöja. Nyligen greps Rahman i Bangladesh misstänkt för mordet på en anställd som varit försvunnen i tre år.

Joy Rahman blev känd när han friades efter att ha suttit fängslad i åtta år för mord. Han fick ett rekordstort skadestånd från svenska staten på ungefär 10 miljoner kronor. Det var med de pengarna han byggde upp en välgörenhetsorganisation i Bangladesh: Joy Rahman Welfare Foundation.

För en månad sedan greps han igen, av polisen i Bangladesh, misstänkt för ett annat mord på en anställd som ska ha jobbat som kassör och som hittats nedgrävd efter att ha varit försvunnen i nästan tre år. Enligt lokal media greps även tre misstänkta medbrottslingar.

Ekot kan nu avslöja att polisen i Sverige redan för två år sedan fick uppgifter om att en anställd hade försvunnit efter att ha försökt lämna organisationen.

I början av 2006 kom en man in på polisstationen i Sollentuna norr om Stockholm och sökte skydd. Han påstod att han var hotad av Joy Rahman och att han flytt från Rahmans organisation i Bangladesh där han varit anställd. Han sa att han hade hamnat i en konflikt med Joy Rahman och att Joy Rahman därefter hotat honom och anklagat honom för att ha stulit pengar från organisationen. Mannen namngav också en kollega som velat lämna organisationen och som hade ”försvunnit” efter att ha blivit ”uppsökt av Joys män”.
En svensk polis berättar om de uppgifter mannen lämnade in i Sollentuna. Han vill vara anonym.

– Det kom in en person i februari 2006 och ville lämna uppgifter om Joy Rahman. Först var det lite svårt att värdera de här uppgifterna eftersom de lät ganska fantastiska.

– Han sa att Joy Rahman använt de pengar han fick i skadestånd när han friades för att starta någon form av hjälporganisation i Bangladesh och att människor som på ett eller annat sätt kritiserade den här organisationen eller Joy Rahman antingen blev hotade eller försvann. När den här kassören hittades är det klart att man blir fundersam eftersom den här killen var ganska väl insatt i ärendet. Det stämmer hyfsat överens med de uppgifter som han lämnade då för två år sedan.

I mars i år, drygt två år efter att uppgiftslämnaren besökte polisen i Sollentuna, hittades kassören mördad och nedgrävd i Joy Rahmans hemstad Gopalganj i Bangladesh. Även kassören hade anklagats av Joy Rahman för att ha stulit pengar.

Norrortspolisen skrev ett så kallat underrättelseuppslag som Ekot har läst. När Ekot berättar om underrättelseuppslaget för Norrortpolisens biträdande distriktschef i Stockholm, Håkan Ejdervik, känner han först inte till uppslaget, men hittar det i arkivet.

– Vad vi har gjort i det här ärendet är att ha överlämnat det till länskriminalen. Det gjorde vi ganska omgående.

Så det gjorde ni 2006?

– Ja, det stämmer, säger Håkan Ejdervik.

Hos länskriminalen har informationen troligen blivit liggande. Ingen av dem vi pratat med känner i alla fall till vad som hände med uppslaget. Det har inte lett till någon utredning på rikskriminalen, och på länskriminalen vill man inte kommentera om uppgifterna utreddes.

Ekot har inte lyckats komma i kontakt med Joy Rahman för en intervju, men till Expressen har han tidigare sagt att han är oskyldig till mordet han anklagas för, att han är humanist och inte har några skäl att döda någon, och att han anklagas för att han är utsatt för en konspiration av politiska motståndare i Bangladesh.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se