Fem företag får licens på 4G i Sverige

Uppdaterad 15:59
Knappt har svenskarna lärt sig vad 3G, tredje generationens mobiltelefoni, betyder förrän 4G är på gång. I dag stod det klart vilka bolag som bjudit högst för de 4G-licenser som Post- och Telestyrelsen auktionerat ut.

Den nya 4G-tekniken möjliggör betydligt snabbare överföringshastigheter än dagens 3G, 

– Den första fasen av 4G kommer att vända sig till användare av bärbara datorer. Därefter ser vi att även mer vanliga mobiltelefoner kommer att få stöd för det här, säger Håkan Dahlström, chef för mobila tjänster på Telia Sonera.

Telia Sonera har köpt en av de fem 4G-licenser som Post- och Telestyrelsen auktionerat ut. Den nya tekniken ska finnas på marknaden 2010 och innebär att man kan surfa mobilt med sin bärbara dator i hastigheter som i dag bara finns i de snabbaste bredbandsnäten.

– Det innebär att man får precis samma upplevelse i det mobila nätet som man får hemma i fasta bredbandet. Även om vi har god kapacitet idag så är det ett paradigmskifte menar jag, säger Telenor Sveriges vd Johan Lindgren.

Sammanlagt betalade fem bolag 2,1 miljarder kronor för licenserna, pengar som nu går rakt in i statskassan. De tre största licenserna köpte Telenor Sverige, Tele2 och Telia Sonera, alla betalade mellan 500 och 600 miljoner kronor.

Hur mycket ett 4G-abonnemang till en bärbar dator i slutändan kommer att kosta kan Håkan Dahlström på Telia Sonera inte säga något om idag, mer än att produkten är tänkt för en bred marknad.

– Det är alldeles för tidigt för att kunna uttala sig om priser för kunderna i det här skedet, säger Håkan Dahlström, chef för mobila tjänster på Telia Sonera. 

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se