Polisen aktiverar tipset om Joy Rahman

Uppgifterna om att polisen i Sollentuna tipsats om Joy Rahman har nu också nått Rikskriminalpolisen. Joy Rahman är misstänkt för mord på en av sina medarbetare i Bangladesh.

Rikskriminalpolisen kommer nu att kontrollera de uppgifter som lämnades in på en polisstation i Sollentuna för över två år sen, som Ekot berättade om på torsdagsmorgonen.

Uppgifterna kom från en anställd som sa att han flytt från Joy Rahmans organisation efter att ha blivit hotad, men uppgifterna blev liggande hos polisen i Stockholm och skickades till Rikskriminalen efter att Ekot upplyst polisen om dom.

Thord Modin är chef för nationella underrättelseroteln på Rikskriminalpolisen.

– Eftersom vi har fått ärendet till oss nu så kommer vi från och med nu att fortsätta jobba med ärendet. Vi kommer också att ta kontakt med Stockholmspolisen. Vi kommer också om det finns anledning att via Interpol kontakta polisen i Bangladesh.

För en månad sen greps Joy Rahman av polisen i Bangladesh, misstänkt för mordet på en anställd som hittats död efter att ha varit försvunnen i tre år. Joy Rahman blev känd när han friades efter att ha suttit fängslad i åtta för mordet på en pensionär. Han fick ett rekordstort skadestånd från svenska staten.

Men som Ekot berättade tidigare på torsdagen fick svensk polis redan två år innan kroppen hittades uppgifter om att en anställd hade försvunnit efter att ha blivit citat ”uppsökt av Joys män”.

Det var en man som sökte skydd på polisstationen i Sollentuna norr om Stockholm som kom med uppgifterna. Han påstod också att han själv flytt Joy Rahmans organisation där han varit anställd efter att ha blivit hotad av Joy Rahman.

Sollentunapolisen skrev då ett så kallat underrättelseuppslag som lämnades till länskriminalen i Stockholm. Där blev informationen liggande.

– Vi tog del av informationen och gjorde bedömningen att det inte fanns någon anledning att gå vidare, säger Bengt Nylander, chef för underrättelseroteln vid länskriminalen i Stockholm.

Först efter att Ekot frågat efter uppgifterna lämnades de vidare till Rikskriminalpolisen.

Nu kommer alltså Rikskriminalpolisen gå vidare med uppgifterna.

– Det som skett i Bangladesh har ju aktualiserat det här uppslaget igen och har höjt dess värde. Det är därför som vi tittar vidare på det, men vi har som sagt fått det först nu, säger Thord Modin på Rikskriminalpolisen.

Ekot har inte lyckats komma i kontakt med Joy Rahman för en intervju men till tidningen Expressen har han tidigare sagt att han är oskyldig till mordet han anklagas för, och att han anklagas därför att han är utsatt för en konspiration av politiska motståndare i Bangladesh.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se