Fler turister vill upptäcka Sverige

Sverige blir allt populärare bland utländska turister. Färska siffror från årets första kvartal från SCB och Nutek visar att antalet utländska gästnätter i Sverige ökar med hela 21 procent jämfört med samma period förra året. 2008 kan bli ännu ett rekordår.

Vaktavlösning vid slottet, ett måste för utländska besökare i Stockholm. Dave och Ralph från brittiska Sheffield är här för att hälsa på en kompis och se Stockholm.

– I love it, it’s a beautiful place! We only got here last night.

Och Dave och Ralph är inte de enda som väljer att turista i Sverige.

Antalet utländska gästnätter ökade med hela 21 procent under årets första tre månader jämfört med förra året visar ny statistik från SCB och NUTEK. Thomas Brühl, vd på VisitSweden med uppdrag är att marknadsföra Sverige som turistland utomlands, ser flera förklaringar till ökningen.

– Det ena är att vi fått mycket, mycket fler direktflyglinjer till Sverige från övriga Europa. Den andra delen är att vi får mer och mer konkurrenskraftiga destinationer och upplevelser i Sverige och det tredje är att vi har mycket mer fokuserad och effektiv internationell marknadsföring, säger Thomas Brühl.

Det är framför allt storstäderna och fjällen som lockar turisterna. Mer snö i backarna i år är en förklaring till att så många utlänningar väljer att åka skidor i de svenska fjällen. Men enligt Thomas Brühl handlar det också om att de svenska turistanläggningarna är mer familjevänliga än andra.

– De svenska fjällen attraherar familjer i Norge och Danmark och även i Ryssland. Och det är för att vi är väldigt konkurrenskraftiga i Sverige jämfört med Alperna och Norge när det gäller familjevänlig skidåkning. Det räcker inte längre med utförsåkning. Det måste finnas kringaktiviteter och det är vi bra på i Sverige.

Vad är det för kringaktiviteter?

– Ja, det kan vara hundspann, det kan vara skoteråkning, det kan vara inomhusaktiviteter och även ”gå-på-tur” och så vidare, säger Thomas Brühl.

Om nu nordbor och ryssar turistar i de svenska fjällen så är det sydeuropeerna som står för den största ökningen av turistnätterna i storstäderna.

En av dem är Dominque från Paris som är i Stockholm för att se mer av den stad som hon blev förälskad i när hon var här för flera år sedan.

– Several years ago we passed only one day at Stockholm and I was in love for this town and I wanted to return, säger parisiskan Dominique.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se