Ekonomin prioritering för Putin

Den ryska exporten ökar kraftigt, men skulle kunna växa ännu mer. Den nye ryske premiärministern Vladimir Putin hävdar att ryska företag blockeras utomlands av politiska skäl. Putins löfte om sänkta oljeskatter och sänkt inflation gav glädjeskutt på den ryska börsen.

– Ryssland är idag världens sjunde största ekonomi, men prognoserna visar att vi före årets slut har passerat Storbritannien i köpkraft och kommer att ligga sexa, sa Vladimir Putin i sitt första tal som premiärminister.

Att den nye premiärministern ser ekonomin som sin viktigaste uppgift var tydligt i det över en timme långa talet, som handlade om ekonomi.

– Det krävs ett bättre skattesystem med sänkta skatter för oljebolagen, fortsatte Putin.

Den ryska oljeproduktionen har trots stigande oljepriser minskat de senaste månaderna. En orsak har enligt producenterna varit att så höga tullar och skatter tas ut så att det inte lönar sig att öka produktionen.

Sänkta skatter för företag och insatser för att få ned inflationen till ensiffrig istället för dagens skenande inflation på i medeltal 14 procent ser premiärministern som sin huvuduppgift.

Den ryska utrikeshandeln går med starkt plus. Första kvartalet i år ökade exporten med 72 procent jämfört med samma tid förra året. Men den skulle kunna vara ännu högre, enligt Vladimir Putin. Han hävdar att ryska företag hindrats investera motsvarande 50 miljarder dollar utomlands av politiska skäl.

Förmodligen avsåg han halvstatliga gasbolaget Gazproms investeringsplaner i Europa, som inte alltid tagits emot med öppna armar i alla länder.

Rubelns roll och värde fanns också med i talet och spekulationerna om en rejäl höjning av rubelns värde gentemot dollar och euro verkar allt troligare.

Talet avbröts ofta med applåder av ledamöterna i duman och de ryska marknaderna reagerade också positivt med att öka några procent.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista