storbritannien

Polis ifrågasätter övervakningskameror

Trots att det finns över fyra miljoner övervakningskameror i Storbritannien så är det få britter som brukar ifrågasätta kamerorna. Men nu har debatten blossat upp inom rättsväsendet bland annat ifrågasätter polisen kamerornas effektivitet och om de verkligen avskräcker någon från att begå brott.

Här i London sitter övervakningskameror uppsatta i tunnelbanan, på bussar, utanför affärer, kring restauranger. Ja, praktiskt taget överallt. En londonbo får räkna med att bli filmad flera hundra gånger varje dag.

Men bara tre procent av till exempel gaturånen klaras upp tack vare övervakningskamerorna, säger polisen och en av cheferna vid Londonpolisen kallar det hela för ett fiasko.

Han får visst medhåll av Martin Gill, professor i kriminologi.

– Den här idén om att någon upptäcker ett brott via kamerorna, kallar på polis som kan gripa någon och att bilderna kan användas i en rättegång, det händer inte i majoriteten av fallen, säger Martin Gill till brittiska BBC.

Det som är känt sedan tidigare är att det ofta är fel på kamerorna. Är datum eller klockslag inte helt korrekta så underkänns bilderna som bevismaterial i en rättegång.

Polisens problem är också att det ofta är svårt att se vem bilderna föreställer.

– Det finns ingen nationell databas med bilder, så även om vi har bilder så är nästa problem att identifiera vem det är, säger Graeme Gerrard till BBC,. Han är polischef i Cheshire och arbetar med frågor som rör övervakningskameror.

Men vid vissa grova brott de senaste åren har övervakningskamerorna haft en betydelse, det gäller till exempel en del terrorbrott.

Det polisen önskar är dock att kamerorna ska ha en mer allmänt avskräckande effekt, att brottsligheten ska minska bara för att kamerorna finns på så många ställen. Som ett led i detta börjar Scotland Yard inom kort att publicera bilder på internet. Bilder på misstänkta rånare och våldtäktsmän till exempel som har filmats via övervakningskameror.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se