ABB satsar på förnyelsebar energi

Rusande energipriser och ett allt större intresse att bygga ut och rusta upp elnät världen över har lett till att kraftöverföringsföretaget ABB gjorde rekordresultat förra året.

Utvecklingen inom förnyelsebar energi kommer att bli en stor utmaning för företaget de närmaste åren, säger bolagets styrelseordförande, Hubertus von Grünberg som i dag mötte sina aktieägare i Västerås.

I ett soligt och varmt Västerås kunde relativt nye styrelseordföranden, tyske Hubertus von Grünberg, idag blicka ner på ett par hundra församlade småsparare i kongresshallen.

Han gör det med ett formidabelt rekordår i ryggen. Solen som lyste utanför kommer också att bli viktigare för ABB:s verksamhet i framtiden.

– Solenergi är ett område som ligger efter vindkraften, men det kommer att växa kraftigt de närmaste åren och därför måste ABB vara med, säger Hubertus von Grünberg.

Kraftöverföringsteknik är ABB:s paradgren, man är också med och levererar delar av tekniken till vindkraftverk världen över, och ABB:s robotar kan användas för att tillverka solpaneler.

Hittills har ABB nöjt sig att vara underleverantör både inom vind och solkraft, men Hubertus von Grünberg vill inte utesluta att bolaget i framtiden kan ge sig in på att själv ta fram solpaneler eller åtminstone fler delar till dem.

Marknaden förändras snabbt och det gäller att vara med säger han.

– Jag kan inte avslöja exakt vilka delar av solindustrin vi kommer att finnas med i. Vi måste bli ännu starkare här och solkraft är ett prioriterat område för oss, säger Hubertus von Grünberg.

Aktieägaren Jan Olov Westén var på plats i dag för att lyssna. Han tycker att ökad fokusering på miljö är bra.

– Det är viktigt, det ligger i tiden att miljön måste komma i första hand. Ett så här stort företag som har ekonomiska resurser, de måste kunna satsa en stor del på miljön, säger Jan Olov Westén.

Tror du att det går att överleva om man inte satsar på miljöteknik?

– Nej, jag tror inte det, det är en fråga om överlevnad, säger Jan Olov Westén.

Alla stenar ska vändas på när det gäller förnyelsebar energi säger Hubertus von Grünberg. Han beskriver utmaningarna som stora.

Ökad användning av sol och vind för att generera el kommer också att ställa nya krav på näten och kraftöverföringen, ABB:s kärnområden.

Till och med diskussionerna kring koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid kan bli intressanta för ABB.

Vi ska granska försiktigt men också aggressivt alla möjligheter som ligger inom vårt område säger han.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se