Siemens vd klarar sig från åtal

I dag, fredag, står det klart att förre VD:n i tyska Siemens, Heinrich von Pierer, klarar sig från åtal i den stora pågående korruptionsutredningen. Åklagarna har inte lyckats slå fast att Pierer kände till mutor och svarta betalningar i bolaget.

Pierer brukar kallas Mr Siemens, med femton år i bolagets ledning, fram till i fjol.

Det är under hans år som korruption uppenbarligen varit satt i system inom Siemens. Med hjälp av mellanhänder, svarta kassor och direkta mutor har bolaget hållit sin ställning på världsmarknaden.

Motsvarande tolv miljarder svenska kronor har Siemens betalat i mutor under åren 1999 till 2006, har den nya bolagsledningen beräknat.

Anteckningar och vittnesmål som kommit fram i utredningen har pekat mot att Pierer skulle ha känt till korruptionskulturen.

Men åklagarnas besked i dag innebär alltså att det inte blir någon fortsatt straffrättslig prövning av hans inblandning. Beläggen mot Pierer är inte tillräckliga, anser åklagarna.

Därmed är också hotet om fängelsestraff för Pierer undanröjt.

På en punkt ska åklagarna ändå fortsätta granskningen, sa de i på fredagen, nämligen om Pierer och resten av den tidigare Siemens-ledningen som det heter ”vidtagit alla tänkbara organisatoriska åtgärder för att förhindra att brott begås”.

Har de inte gjort det, så är det en förseelse i tysk rätt, alltså närmast att jämföra med att parkera bilen där det är stoppförbud. Vilket bestraffas med böter.

Inom Siemens fortsätter utredningarna också. Den nya ledningen har hittills lagt ner motsvarande 16 miljarder svenska kronor på att reda ut korruptionen.

Här är det inte klart än vilka skadeståndskrav som kommer. Också Pierer kan komma att krävas på pengar av sitt gamla bolag.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se