Förslag om skilsmässolag i EU stoppas

Det blir ingen gemensam EU-lagstiftning om skilsmässa. Förslaget många länder vill ha innebär att andra lagar än det egna landets skulle gälla vid en skilsmässa.

Tyskland och flera andra länder har i över ett år drivit på för att gå igenom förslaget, men vid ett möte i Bryssel i veckan som gick blev det totalstopp.

Sverige har länge varit ensamt land om att säga nej till regler som innebär att ett EU-lands domstolar skulle låta äkta par skilja sig enligt regler som gäller i ett helt annat land.

Eftersom alla måste säga ja till en fråga av den här typen har trycket varit hårt på Sverige. Men på mötet i Bryssel i veckan fick Sverige enligt vad Ekot erfar med sig både Holland och Finland på att säga nej till nya skilsmässoregler.

Därmed var det bara för EU:s ordförandeland Slovenien att ge upp den förändring Tyskland så gärna ville ha beroende på att tusentals skilsmässor i Tyskland gäller par där man och kvinna kommer från olika länder.

Misslyckandet i Bryssel innebär i praktiken att det inte blir någon gemensam skilsmässolagstiftning i EU:s tjugosju medlemsländer.

Däremot kan det bli så att några länder utnyttjar den möjlighet som finns till något som kallas förstärkt samarbete.

Det innebär att EU:s justitieministrar och EU-kommissionen tillåter ett begränsat antal länder att införa regler som innebär att ett annat lands lag än det egna landets lagstiftning gäller vid skilsmässa.

Ett sådant förslag kan aldrig beröra Sverige.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se