Sverige får mer pengar från skatteparadis

Svenska staten får in mer pengar från skatteparadis tack vare EU-regler om skatt på räntan.

EU-kommissionen skriver i en ny rapport att det finns för mycket kryphål i nu gällande regler om att EU-medborgare måste betala skatt på sina ränteinkomster på pengar placerade utomlands.

Problemet ska diskuteras när EU:s finansministrar möts i Bryssel på onsdag. Men för svenska staten är det tvärtom. Inbetalningarna från flera skatteparadis har ökat ordentligt jämfört med hur det var första året systemet användes.

De senaste siffrorna Skatteverket har gäller 2006. Då betalades drygt 43 miljoner in i skatt från länder som Schweiz, Luxemburg, Österrike, Jersey och Liechtenstein. Det är betydligt mer än vad som betalades in första året systemet användes.

Av de 43 miljonerna kommer ungefär hälften, drygt 20 miljoner från Schweiz och ungefär tio miljoner kronor från Luxemburg.

Även från riktigt små länder har inbetalningarna ökat. Från lilleputtlandet San Marino fick Skatteverket in 5310 kronor och 25 öre. Även det betydligt mer än tidigare inbetalning.

På Skatteverket råder viss förvåning över att inbetalningarna ökat och Skatteverket kan inte förklara varför.

Pengarna det talas om här kommer från länder som inte vill avslöja vem som står för bankkontot. Ränteinbetalningarnas storlek innebär att de kommer från bankkonton där det finns sammanlagt över tio miljarder kronor.

De flesta EU-länder har gått med på att berätta vilka svenskar som har pengar på banker i andra EU-länder och hur mycket pengar det handlar om.

Hur mycket pengar EU-länderna fått in totalt är hemligt visade det sig när Europeiska centralbanken (ECB) för en tid sedan bad EU-kommissionen om en sammanställning.

EU-kommissionen stoppades från att lämna ut siffrorna eftersom flera länder inte ville avslöja hur mycket deras medborgare placerat i olika skatteparadis.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se