Vårdkonflikten

Arbetsgivarna krävs på skadestånd

På flera håll i landet kräver Vårdförbundet arbetsgivarna på skadestånd, för att de ska ha beordrat skyddsarbete, när det inte varit befogat.

I Jämtland till exempel kräver Vårdförbundet Krokoms kommun på 400 000 kronor i skadestånd för strejkbryteri. Kommunen har beordrat skyddsarbete på ett korttidsboende som är satt i blockad.

– Kommunen har hårdnackat vidhållit att det är skyddsarbete. De anser att arbetet är av akut grad. Det anser ju inte vi. Detta är löpande vårdverksamhet, som är väl planerad och väl känd, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande för vårdförbundet i Jämtland.

Ett alternativ för kommunen hade kunnat vara att flytta de boende till andra enheter. Men Krokoms kommunalråd Maria Söderberg säger till Ekot, att det i det här fallet handlar om patienter, som har läkarintyg på att de inte får flyttas, och att skyddsarbetet motiveras av att det föreligger fara för liv.

Sådana här tvister har blossat upp också i Skåne, Västerbotten, Västmanland, Värmland och i Stockholms läns landsting.

Vårdförbundets vice förbundsordförande Ingrid Frisk tycker att arbetsgivaren i de här fallen missbrukar det avtal, som säger att arbetsgivaren i akuta lägen kan beordra skyddsarbete.

– När det är så många fall, som det handlar om då tycker vi ju förstås att det här är mer av en gemensam strategi, än att det är enstaka tillfällen eller någon form av okunskap, säger hon.

Ingrid Frisk tycker att arbetsgivaren istället för att beordra skyddsarbete i högre utsträckning, borde söka dispenser hos vårdförbundet om att göra undantag från konflikten.

– Vi hanterar dispenser på ett mycket professionellt sätt och möter upp de behov som arbetsgivaren formulerar, säger Ingrid Frisk.

Ingela Gardner Sundström är ordförande i arbetsgivarsidans Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation.

Hon säger att det inte finns någon strategi hos arbetsgivarsidan att beordra skyddsarbete. Och arbetsgivaren har ansvaret och måste ha rätt att begära skyddsarbete.

– Om det skulle hända någonting i ett läge där vi sökte en dispens hos vårdförbundet, kan man ju tänka sig att de inte svarar på ett tag eller att de säger nej och det hinner hända något med en patient under tiden.

– Då är det inte vårdförbundet som är ansvarigt för det som händer patienten, utan det är arbetsgivaren. Därför måste också arbetsgivaren förfoga över situationen i så motto att man då beordrar skyddsarbete, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista