Kina

Många barn har dött av aggressivt virus

I Kina härjar just nu ett aggressivt virus bland barn. Tusentals har smittats och 34 barn har dött, enligt kinesiska myndigheter. Tio läkare har bestraffats i samband med epidemin, men myndigheterna säger sig ha situationen under kontroll.

De senaste månaderna har nästan 25 000 kinesiska barn smittats av ett virus och 34 av dem har dött.

Sjukdomen som ger svidande blåsor i munnen är en ganska vanlig barnsjukdom som brukar blomma upp i början av sommaren i Kina. Sjukdomen brukar dock vara ofarlig och gå över på en vecka.

Den här säsongen har barn framförallt i den fattiga Anhuiprovinsen smittats av en aggressiv virussort som kallas EV71, och många av de smittade har drabbats av förlamning eller skador på hjärnan och andra inre organ.

Virusepidemin har skapat stor oro, men en välrenommerad kinesisk expert har gått ut och bedyrat att det inte handlar om någon ny sars-liknande epidemi.

Sars-epidemin satte skräck i Kina 2002 och 2003 och ledde till att både Kinas hälsominister och Pekings borgmästare fick sparken eftersom de inledningsvis försökte hålla epidemin hemlig.

Mörkläggningen hindrade behandlingen av den dödliga lunginfektionen.

I samband med årets virusepidemi bland barn har tio läkare i Anhuiprovinsen redan bestraffats för sin oförmåga att hantera situationen.

Samtidigt prisas den kvinnliga läkaren Liu Xiaolin i Anhui för att tidigt ha fattat misstanke och kallat in experter.

Hon var tidigare med och avslöjade piratkopierad bröstmjölksersättning som gjorde att ett antal barn dog av näringsbrist i samma provins, och hyllas numera som en hjälte.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se