Förvånad över fördelningen.

Åtta av nio tillsatta statliga vd:ar är män

Trots att regeringen säger sig vilja skapa större jämställdhet i de statliga bolagens ledningar är nästan alla nytillsatta verkställande direktörer män. Av de nio vd:ar som tillsatts det senaste året var åtta män. Jämställdhets-minister Nyamko Sabuni hävdar ändå att utvecklingen går framåt.

– Vi jobbar med det också och de posterna byts inte ut hur snabbt som helst, men jag tycker att vi gör ett väldigt bra arbete när det gäller ordförande, chefer och andra. Det jobbar vi väldigt aktivt med och det går framåt, säger Nyamko Sabuni.

Hon betonar ofta hur viktigt det är för jämställdheten att fler företag får kvinnliga ledare.

På det sättet kan också styrelserna bli mer jämlika, menar Sabuni.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att det finns kvinnor i chefspositioner med resultatansvar för där kan man också se att de kvinnor som finns där kan man rekrytera även till styrelserna.

Men när de statliga företagen, som enligt regeringen ska vara en förebild när det gäller jämställdheten, själva tillsätter verkställande direktörer så blir det alltså ändå män som får jobben.

Av de nio statliga företag som bytt vd det senaste året gick åtta av posterna till män. Det är ett faktum som regeringens jämställdhetsminister inte var medveten om.

– Nej, det var jag inte. Det tror jag att Maud Olofsson har bättre koll på.

Jämställdhetsministern hänvisar alltså till näringsministern Maud Olofsson.

Men själv tror hon att obalansen beror på att inte tillräckligt många kompetenta kvinnor fanns tillgängliga.

– Rekryteringsprocessen kan vi bara hantera utifrån dem som faktiskt vill söka den här tjänsten. Då kan det bli så att det är flera män som sökte och som var bättre meriterade för jobbet, säger Nyamko Sabuni.

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se

Statliga bolag som bytt vd senaste året:

Akademiska Hus - Thomas Norell
Green Cargo - Sören Belin
Göta Kanalbolag - Anders Donlau
Ireco - Peter Holmstedt
Innovationsbron - Peter Strömbäck
Lernia -  Matthias Kjellberg
LKAB - Ola Johnsson
Telia Sonera - Lars Nyberg
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - Maria Khorsand

Källa: Näringsdepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista