Engla Höglund begravdes på lördagen

På lördagsförmiddagen hölls begravningsgudstjänst i Stjärnsunds kyrka för den mördade flickan Engla Höglund. Kyrkan var fullsatt och utanför fanns möjligheter följa gudstjänsten för dem som inte fick plats.

– När jag och andra vuxna har pratat med barn på Stjärnsundsskolan har vi berättat att det är väldigt ovanligt att barn dör. Så är det verkligen. Men när det händer tror jag att alla känner att det är så orättvist, sa kyrkoherde Niklas Lång, som ledde ceremonin.

Precis som tidigare skeenden under den månad som gått sedan Engla Höglund mördades följdes också begravningen av ett stort pressuppbåd.

På önskemål från flickans familj direktsändes gudstjänsten av SVT och för dem som inte fick plats i den fullsatta kyrkan fanns möjligheten att följa ceremonin på en storbildskärm placerad i grönskan utanför kyrkan.

Ulla-Britt och Janne hade kommit från Stockholm för att delta.

– Jag är ju inte troende men jag satt och lyssnade och jag blev tröstad ändå av vissa sakar som detta med att man tar farväl. Och jag förstår att de anhöriga verkligen blir tröstade av det. Så jag har med mig trösten, säger Ulla-Britt.

– För mig har detta varit väldigt känslosamt från början, kanske lite för mycket. Det var skönt att få gå på den här begravningen så att jag kan lägga detta bakom mig. Nu är det punkt. Nu kan man gå vidare i livet för det måste alla göra. Man kan ju inte gå och vara ledsen resten av livet. På det viset är det både en sorgens dag och första dagen på ett fortsatt liv, säger Janne.

– Man har en föreställning om att inget ont skulle kunna hända i en sådan här ljuvlig liten by, säger Ulla-Britt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Johannes Rosendahl, SR Dalarna
johannes.rosendahl@r.se

Stefan Ubbesen, SR Dalarna
stefan.ubbesen@sr.se