Grisarnas gödsel ska bli till biogas. Arkivfoto: Ingvar Karmhed/ Scanpix.
Nytt projekt

Biogas ska framställas direkt på gårdarna

I Dalsland planeras en biogasledning som ska transportera biogas gjord av gödsel. Gasen ska produceras direkt ute på gårdarna och tack vare ledningen slipper man köra många och tunga gödseltransporter till en central biogasanläggning.

Lantbrukare Gunnar Gustavsson, som driver suggstall på Bergs gård utanför Brålanda, vill göra biogas av gödseln.

– Vid introduktionen rör det sig ju om väldiga summor, men sedan när det väl börjar rulla tror jag att det kommer att bli en lysande affär på sikt. Det beror på att redan har produkten, gödseln finns. Inget insatskapital behövs utan gödseln är ett drivmedel som redan finns. Jag tror ju dessutom att priserna på el, olja och annan energi kommer att höjas, så jag tror på detta på sikt, säger han.

Vi hälsar på några av Gunnar Gustavssons 2 000 suggor. Nu har han, som en av 18 bönder i Dalsland, intresserat sig för biogasprojektet.

De ska bygga rötningsanläggningar ute på gårdarna och framställa metangas, som sedan leds vidare via en fem mil lång ledning, som egentligen liknar en tjock slang mer än en pipeline. Och det är ledningen som är det nya.

Rågasen går till en reningsanläggning där den blir fordonsgas, som väntas kunna försörja drygt 300 fordon.

Samtidigt löser biogastillverkningen flera miljöproblem med gödseln, säger projektledaren och en av initiativtagarna, Peter Eriksson vid Hushållningssällskapet Väst.

– När man använder gödsel som råvara innebär det att man tar till vara på det metanutsläpp som sker vid lagring och spridning av gödsel. Man bryter ner det organiska materialet i gödseln så att kvävet blir mer lättillgängligt.

– Det gör att man får mindre urlakning av kväve, man får ett bättre kväveutnyttjande på åkern och man får en minskad lukt. Det är i dag många gårdar som vill växa och utöka sina djurbesättningar och minskar då lukten bidrar det att förbättra miljön både för de boende runtomkring och lantbrukaren själv.

Bakom suggstallarna på Bergs gård finns tre stora gödselbrunnar och en omisskännlig lukt vittnar om att gödselkörning pågår.

Även om Gunnar Gustavsson egentligen har andra skäl för att vilja göra biogas än att slippa lukten så ser han också den fördelen.

– Vi har hållit på i många år och vi har underbara grannar och det är egentligen aldrig någon som klagar, men vi vet att det luktar illa här i Berg vissa dagar. Men om jag säger att lukten minskar med en tredjedel av vad det brukar lukta så tror jag att de blir  jätteglada, säger Gunnar Gustavsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista