Valet i Serbien

Demokratisk seger räcker inte

Serbiens västvänliga president Boris Tadic utropade sig och sin valallians som segrare i söndagens serbiska parlamentsval och fick genast gratulationer från flera EU-länder. Men valresultatet ger ändå de nationalistiska krafterna större möjligheter att bilda ny regering i Serbien och kan bli ett bakslag för Tadics EU-tanke.

Serberna har otvivelaktigt bekräftat en tydlig europeisk väg för Serbien sade sent på söndagskvällen den provästlige presidenten Boris Tadic, vars valallians gick om det tidigare största partiet, det extremnationalistiska Radikalpartiet med bred och oväntat stor marginal.

Men när man räknar in alternativa mindre samarbetspartier i fråga om vilka som är pro-västliga eller nationalistiska så har den nationalistiska sidan ett övertag och större möjlighet att bilda en koalitionsregering.

Den tidigare premiärministern, den nationalistiskt inriktade Vojislav Kostunica, som tidigare samarbetat med Boris Tadic, ville på söndagskvällen inte säga något om vem han kommer att samarbeta med framöver.

– Det är för tidigt att säga än, men det finns en avgrund mellan oss sade Kostunica, som vidhöll att Serbien inte kan samarbeta med EU, samma EU som erkände Kosovos självständighet nyligen.

Kostunicas parti får nu en vågmästarroll tillsammans med den andra stora överraskningen i det serbiska valet, det serbiska Socialistpartiet, som tidigare styrdes av den krigsförbrytaråtalade serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

Socialistpartiet har under en lång tid spelat en undanskymd roll inom serbisk politik men fick nu oväntat åtta procent av rösterna.

Om det nu finns serber som oroar sig över de olika extremnationalisternas tal om ett närmande till Ryssland, fick nog en liten chock när serbisk TV visade delar av socialistpartiets firande.

En något kanske lite överförfriskad socialistpartiledare, Milutin Mrkonjic, firade det oväntat positiva valresultatet genom en egen tolkning av ryska Kalinka Kalinka.

Men för att ytterligare förvirra den serbiska allmänheten gick partiets talesman genast ut och sade att Socialistpartiet är öppet för regeringsöverläggningar med båda blocken. Det väntar en politiskt kaotisk tid för Serbien och kanske rent av ett nyval snart igen.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se