Knivmordet i Malmö väcker frågor

Frågetecknen är fortfarande många kring gårdagens knivdåd på ett behandlingshem i Malmö då en kvinnlig behandlingsassistent dödades av en intagen 15-åring.

Söndagen var mycket lugn, de flesta på institutionen var på fiskeutflykt. Två intagna pojkar var kvar och vid kvällsfikat satt de tillsammans med två behandlingsassistenter i köket, berättar Tunagårdens chef Bengt Hansson.

– Gärningsmannen blev ensam med den ena behandlingsassistenten. Det var då det hände och det måste ha gått mycket fort, säger Bengt Hansson.

Hur kom det dig att de hamnade ensamma?

– Han ville visa någonting, det är vad jag vet, säger Bengt Hansson.

Plötsligt hörde de andra rop på hjälp, det var 15-åringen som skrek, han hade då skadat sig själv. Behandlingsassistenten låg livlös på golvet.

Tunagården drivs av Statens institutionsstyrelse och är ett behandlingshem för unga pojkar som begått sexuella övergrepp. Hemmet beskrivs som en öppen institution med väldigt få incidenter.

Idag vill man inte säga om säkerhetsrutinerna måste ändras. Det är inget låst behandlingshem, pojkarna kan komma och gå.

– Pojkarna deltar i matlagningen och det är en öppen institution så det är lätt att man får tag i en kniv. Men vi vet som sagt inte var kniven kommer ifrån, säger Bengt Hansson.

Behandlingstiderna på Tunagården är långa, mellan två och fem år, 15-åringen har varit på institutionen i två år. Enligt Bengt Andersson, regionchef på Statens institutionsstyrelse, fanns det inga tecken på att 15-åringen mådde dåligt.

– Nej, det var de frågorna jag ställde i natt när jag blev uppringd, var det någonting vi borde ha förutsett, var det någonting som hände igår just kring den här killen, som borde ha gjort att vi skulle ha agerat annorlunda, men det finns ingenting som någon kunnat dra sig till minnes, säger Bengt Hansson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se