Grillning tär på miljön

Så här års blir det allt populärare att äta grillad mat. Men det är inte alltid miljövänligt att grilla. Engångsgrillar, tändvätska och gasolgrill är sådant du bör undvika om du vill skona miljön.

Vid en röd picknickfilt på Djurgården i Stockholm har Kajsa Samuelsson och Janardhan Nilsson tänt en engångsgrill.

– En chorizo, lite korv. Det är lite enklare i dag, säger Janardhan.

Brukar ni använda engångsgrill?

– Det är ju bekvämast om man är ute.

– Det är ju bara för att det är smidigt. Man kan bara sticka till Ica och köpa en, säger Kajsa.

Brukar ni återvinna er engångsgrill?

– Faktiskt inte. Jag vet faktiskt inte var vi brukar göra av dem, säger Kajsa.

– Jag visste inte att man kunde återvinna dem, säger Janardhan.

– Inte jag heller.

De populära engångsgrillarna har en skadlig påverkan på miljön eftersom de så sällan återvinns. Engångsgrillen är delvis tillverkat av aluminium, en metall som är väldigt energikrävande att utvinna. Därför är det också extra viktig att den återvinns.

Dessutom innehåller tändpapperet i engångsgrillen ofta paraffin, en fossil oljeprodukt som påverkar klimatet när den förbränns.

Engångsgrillen kan också orsaka skador på berghällar och bidra till nedskräpning av naturen.

Eva Eiderström är chef för Naturskyddsföreningens avdelning för miljövänlig handel. Hon tycker att man bör undvika engångsgrillar.

– Gå hellre till fasta grillplatser eller skaffa någon enkel, lättburen grill som man kan använda flera gånger och fylla på med kol.

Eva Eiderström menar att engångsgrillen hittat sina konsumenter för att den är billig, lättillgänglig och praktisk. Tills det är dags att göra sig av med den.

– Den har hittat en nisch. Man köper den och upplever att man har nytta av den. Man vill vara ute, man vill äta ute, det är gott att äta grillat och det är enkelt att ta med sig den här. Men vi har inte haft någon beredskap för att se till att den kommer tillbaka eller att den omhändertas på ett ansvarsfullt sätt när den är färdigförbrukad.

Men det är inte bara engångsgrillen man bör undvika om man vill grilla på ett sätt som är bra för miljön. Tändväska är inte heller bra ur klimatsynpunkt. Naturskyddsföreningen rekommenderar eltändare eller braständare gjorda av trä och vax.

Använd helst miljömärkt kol och undvik gasol eftersom det är ett fossilt bränsle som ger upphov till koldioxid. Ur klimatsynpunkt är det också viktigt att tänka på vad du grillar.

– Då är det större miljöpåverkan från köttproduktion än vad det är från grönsaksproduktion. Så ett sätt att tänka när man grillar är att grilla lite mer grönsaker och kanske lite mindre kött, säger Eva Eiderström på Naturskyddsföreningen.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se