Fler orter kan bli av med jobben

Många orter och områden, som är beroende av enkel tillverkningsindustri, riskerar liksom Katrineholm att drabbas av nedläggningar. Den bedömningen gör Närings- och teknikutvecklingsverket, Nutek. Orsaken är konkurrensen från låglöneländer.
Enkel tillverkning, som inte kräver kvalificerat kunnande, är lätt för företagen att flytta till mer lönsamma länder. Enligt Nutek riskerar mellan 20 och 30 orter - eller snarare arbetsmarknadsområden - en sådan utveckling. Ett sådant område är Filipstad/Hällefors där uppemot 40 procent av den arbetsföra befolkningen arbetar på ett mindre antal större tillverkningsindustrier med arbetsuppgifter som inte kräver kvalificerad utbildning. Ett annat område är enligt Nutek Fagerstaregionen och Markaryd/Ljungby. Det här rör områden främst i södra och mellersta Sverige, enligt Nutek. I Norrland är den dominerande arbetsgivaren den offentliga sektorn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista