Bengt Svenson.

Rikspolischefen vill inte ha svenskt FBI

Bengt Svenson blir ny rikspolischef. Regeringen beslutade på ett extra regeringssammanträde på tisdagen att låta Bengt Svenson som har varit tillförordnad rikspolischef att bli ordinarie.

Bengt Svenson vill inte skapa en svensk motsvarighet till amerikanska FBI, men han vill stärka Rikskriminalen för att komma åt den grova brottsligheten.

– Vi har en övergripande organisation idag, Rikskriminalpolisen. Jag tycker att vi ska satsa i den delen på den organisation vi har, det är att förstärka Rikskriminalpolisen. Vi bör ha bättre resurser när det gäller bekämpningen av den grova, organiserade brottsligheten, säger Bengt Svenson.

Bengt Svenson vill öka samarbetet över länsgränserna för att komma åt den grova brottsligheten och för att utreda svåra mordfall.

Han tror inte att den här satsningen kommer att drabba arbetet med att komma åt vardagsbrotten. Dem vill Bengt Svenson lösa genom ett bättre och modernare datasystem, som gör att poliser kan avrapportera redan på brottsplatsen istället för att som idag behöva åka in till polisstationen.

Bengt Svenson har jobbat som polis i olika befattningar sedan början av 80-talet. Bland annat i Östergötland där han ledde arbetet med att gripa Malexandermördarna 1999, den hittills största polisinsatsen i svensk historia.

Erfarenheten av att leda polisen arbete operativt, var ett avgörande skäl till varför regeringen valde Bengt Svenson, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Att vara kunnig i polisverksamheten brett, det är också att veta mycket om de bekymmer som människor har. Dessutom har Bengt Svenson en värdegrund i sitt ledarskap som är imponerande med respekt för sina medarbetare som gör att han kan få fler att lyssna mer och försöka vara i medborgarnas tjänst. Det ska polisen vara.

Trots att regeringen utannonserade tjänsten som rikspolischef, var det regeringen själv som tillfrågade Bengt Svenson och länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad om de kunde tänka sig jobbet. Varför det inte blev Carin Götblad gick inte Beatrice Ask närmare in på.

Ingen av de 27 personer som öppet sökte jobbet var aktuella. Justiteministern vill därför göra det möjligt att inte offentliggöra namnen, så att fler kvalificerade personer vågar söka statliga chefsjobb.

– Vi behöver arbeta med regler för hur den här typen av ansökningar ska hanteras. Det uppdraget ger vi nu direktiv till för att få en bättre process, säger Beatrice Ask.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista