Förundersökning om dödsfall på häkte

Nu står det klart att det blir en förundersökning kring det uppmärksammade självmordet på häktet i Mariestad där personalen inte tog ner en intagen som försökt hänga sig, utan lät honom hänga kvar i sin snara i nio minuter till ambulansen kom.

– Det är tjänstefel jag inlett förundersökningen för. Frågan är om någon av tjänstemännen begått ett fel i samband med händelsen på häktet, säger Lena Medelius, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Skövde.

Det var för en månad sedan som Sveriges Radios Kaliber avslöjade vad som egentligen hände när en intagen hängt sig på häktet i Mariestad.

I stället för att ge första hjälpen stängde personalen om honom och lät honom hänga kvar. Ambulanspersonal som kom nio minuter senare fick igång hans hjärta, men två dagar senare dog han av skadorna.

Kriminalvården berättade inte om misstaget för 23-åringens familj, som i stället fick beskedet att häktespersonalen gett första hjälpen.

Händelsen har Lex Maria-anmälts och Jo-anmälts och nu har alltså åklagare tagit beslut om förundersökning.

Men 23-åringens familj har under tiden allt det här hänt fortfarande inte hört någonting från Kriminalvården.

– Man går runt och väntar, faktiskt. Varje gång jag får något samtal när numret är skyddat så tror man att det kan vara någon utav de här som hör av sig. Men det händer inte, säger 23-åringens bror.

Vad trodde du att Kriminalvården skulle göra efter att det här blev så uppmärksammat?

– Det mest normala vore att anhöriga ska få veta vad som sker. Vi är anhöriga, vi är i djup sorg och vi vill självklart bli meddelade. Vi vill veta och kunna följa.

Så här sa Kriminalvårdens medicinskt ansvarige, Lars Håkan Nilsson, i samband med att misstaget avslöjats.

– Jag hoppas att vi ska kunna prata med de anhöriga på ett vettigt sett och att man från anstalten ska kunna ta den kontakten.

I dag, när fortfarande ingen kontaktat de anhöriga, säger Lars Håkan Nilsson, så här.

– Man borde, från Kriminalvårdens sida, ha tagit kontakt med familjen.

Från Kriminalvårdens sida? Vem är då det?

– Det är regionchefen eller den som regionchefen delegerat det till, vilket brukar vara kriminalvårdschefen, det vill säga chefen på häktet.

Efter det att Sveriges Radio under tisdagen sökt Kriminalvården för att få svar på varför de fortfarande tre och en halv månad efter händelsen och en månad efter avslöjandet inte talat med de anhöriga så kontaktade ansvariga 23-åringens bror sent på tisdagseftermiddagen.

Anna Jaktén, Kaliber i P1
anna.jakten@sr.se