Whiplash-skador

Kvinnors förarställning i bil ökar risken

Kvinnor löper tre gånger större risk än män att drabbas av en invalidiserande skada vid påkörning bakifrån. Det visar en doktorsavhandling vid Umeå universitet.

Skillnaden beror på att män och kvinnor sitter olika i bilen, säger forskaren Bertil Jonsson, på Institutionen för kirurgisk och peroperativ vetenskap i Umeå.

– Generellt är det så att kvinnor sitter högre upp i bilen än män, man sitter närmare ratten och man sitter med mera upprättade ryggstöd, säger Bertil Jonsson.

Vad händer då med kroppen?

– Man har lite lättare att sitta i en mer hopsjunken position med nacken ju mer upprätt ryggstödet är. Det är också en möjlig riskfaktor.

Det är kvinnornas mera finlemmade fysik som gör dem mer utsatta för rörelserna vid en pisksnärtskada, men också att bilar är byggda för män. Kvinnor hamnar ofta också i obekväma sittställningar.

Nackskador hos bilister efter påkörning bakifrån är ett stort problem för de drabbade och kostar försäkringsbolag och samhälle stora belopp.

Varje år anmäler över 30 000 personer till försäkringsbolagen att de drabbats av nackbesvär efter att ha krockat.

1 500 av dessa drabbas av någon form av invaliditet.

Det slog Whiplashkommissionen, som leddes av Ingvar Carlsson, fast 2005.

Enligt Anders Lie, fordonssäkerhetsexpert på Vägverket, är det väl känt att kvinnorna drabbas mer än män av bestående men vid påkörning, men orsakerna är inte lika klara.

Bertil Jonsson ger några tips om hur man kan förebygga skadorna.

– Det första är att tänka på att huvudskyddet måste vara riktigt nära. Titta rakt fram och dra huvudet lite bakåt. Då ska man känna att man omedelbart får kontakt med huvudskyddet. Det andra är att sätta handen däruppe och känna efter hur högt huvudskyddet är. Det ska vara lika högt som huvudet. Det får inte vara lägre. Om du har en modern bil med ställbar ratt, dra ratten emot dig en aning och luta ryggstödet lite bakåt.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se