Inga besked om utförsäljningar från Odell

Av de återstående fyra statliga bolag som regeringen har sagt sig vilja sälja fram till 2010 har fastighetsbolaget Vasakronan pekats ut som det bolag som står näst på tur. Men idag svävar finansmarknadsminister Mats Odell på målet om den prioriteringen.

– Det är ett av de aktuella försäljningsobjekten. De fyra resterande bolagen befinner sig i parallella processer. När det är färdigt kommer det att bli en transaktion, säger Mats Odell.

Mats Odell är i övrigt förtegen om försäljningsprocessen runt Vasakronan. Han ville idag i samband med ett fastighetseminarium inte kommentera uppgifter om att det finns fyra budgivare på bolaget.

– Jag tror att det här följer en princip som man har vid den här typen av transaktioner. Vi har övergått från en analysfas till en transaktionsfas. Exakt när den är avslutad, kan jag inte svara på idag.

De tre andra bolagen som står på säljlistan är bolåneinstitutet SBAB, statens andelar i Telia Sonera och Nordea. Det finns gott om spekulanter till alla. Häromveckan aviserade till exempel France Telecom sitt intresse för Telia Sonera.

Bara några veckor efter affären mellan Vin & Sprit och franska Pernod Ricard har det kommit in grus i maskineriet.

Amerikanska spritbolaget Fortune Brands stämmer nu Vin & Sprit och det handlar om statens andel i ett samägt distributionsbolag i USA. Men Mats Odell är inte särskilt orolig.

– Det finns inga som helst tvivel om att vi har en uppgörelse som är i hamn. Frågan är vem det är som ska överlämna aktierna till Fortune Brands, om det är svenska staten direkt eller om det är Vin och Sprit.

– Men det har ingen egentlig betydelse vare sig för priset eller för tiden. Det är en process som är vanlig i amerikanska förhandlingar av det här slaget men som vi hittills inte har varit så vana vid i Sverige, säger Mats Odell.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se