Reinfeldt avvisar krav från Sahlin

Som Ekot berättade tidigare på onsdagen kräver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att regeringen under EU-ordförandeskapet ska arbeta för att skydda kollektivavtal och strejkrätt. Kravet verkar inte ha gått hem hos statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag har svårt att se att det har att göra med det svenska ordförandeskapet hösten 2009, säger Fredrik Reinfeldt.

Är det inte politiskt besvärligt att socialdemokraterna och LO driver den här frågan så hårt?

– Jag vill markera viss respekt för att Mona Sahlin har en mycket svår intern diskussion inom socialdemokraterna.

– Jag kan förstå att det inte är alldeles enkelt att hantera det, men jag har idag manat till nationell samling kring att Sverige ska kunna utföra ett bra ordförandeskapsarbete.

– Det syftar huvudsakligen till att klimatfrågan och ett internationellt klimatavtal kan komma på plats, säger Fredrik Reinfeldt.

Men Mona Sahlin tänker inte ge upp.

– Statsministern har en annan bild men han lyssnade egentligen bara. Vi lär återkomma vid många tillfällen till den frågan.

Så du fick inget ja på den frågan?

– Nej, det fick jag inte, säger Mona Sahlin. 

Samtidigt försäkrade Mona Sahlin att socialdemokraterna inte tänker störa det svenska EU-ordförandeskapet med den här frågan.

– Nu är det ett år kvar till ordförandeskapet. Vi driver det här nu och framförallt inför toppmötet nu i juni i år.

– Vi tänker inte släppa den nyheten men vi är medvetna om att när Sverige väl är ordförande så vill vi alla att det ska gå bra för Sverige och att alla partier har en bra, sammanhållen inställning, säger Mona Sahlin.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se