Övning i USA ersätter flygtid i Sverige

I sommar ska sju Jas Gripenplan och 90 anställda från F21 åka på en avancerad flygövning i USA, Red Flag. Samtidigt som försvaret måste spara pengar och andra piloter knappt får flyga.

Flygvapnet hade helst avstått från övningen och istället lagt flygtiden på de piloter som nu står på backen. Men regeringen har ändå bestämt att flygvapnet ska delta.

Lennart Thomsen är stabschef vid flygtaktiska staben vid Försvarsmakten.

– Nu tar vi det förbandet som har stått i beredskap för Nordic Battlegroup, det var de enda som hade förmågan. Då är det i princip den divisionen som har fått all flygtid i år och åker till Red Flag, så vi håller en väldigt smal spets, säger Lennart Thomsen.

Vad betyder det för bredden?

– Det betyder att de andra får stå vid sidan och titta på och hoppas att de får flygtid nästa år, säger Lennart Thomsen.

Enligt Lennart Thomsen är det ungefär 50 Jaspiloter som inte får flyga i år och som snabbt tappar kunskaper. På grund av det och den dåliga ekonomin, sa ledningen för flygvapnet i vintras till slut nej till att delta i sommarens övning på en flygflottilj utanför Las Vegas.

Alla är överens om att övningen är bra, men det kostar 27 miljoner kronor och bara de mest vältränade piloterna gynnas av den.

Om inte regeringen bestämt att flygvapnet ska delta kunde 1 000 flygtimmar ha lagts på de piloter som nu inte får flyga. Lennart Thomsen är oroad över utvecklingen.

– Långsiktigt är det naturligtvis väldigt viktigt med förmågeutveckling vilket då Red Flag svarar för men det är också viktigt att vi får in nya förare i systemet som har tillräckligt hög lägstanivå. Vi tyckte att vi kom under den, när de äldre förarna faller ur, då finns det inga yngre som kan ta vid, säger Lennart Thomsen.

Men regeringen håller inte med Försvarsmakten. Den har själv tidigare bestämt sig för att spara genom att dra ner på den allmänna flygtiden och Håkan Jevrell, statssekreterare på försvarsdepartementet, tycker att det är viktigt att Sverige deltar i Red Flag.

– Den här typen utav övningar ger väldigt mycket kunskap, vi kan dra väldigt nyttiga, operativa erfarenheter av hur Gripensystemet står sig i internationell jämförelse, säger Håkan Jevrell.

Nu tycker ändå ledningen för flygvapnet att det hade varit bättre om den här flygtiden hade kunnat läggas på piloter i Sverige som nu inte får flyga överhuvudtaget, vad säger du om det?

– Jag vet inte om man ska göra den jämförelsen. Det vi har kunnat konstatera är att den här övningen är viktig inte bara för flygvapnet utan även för vårt internationella anseende. Får man en sådan här chans att kunna delta så är det väldigt bra för Sverige att kunna delta, säger Håkan Jevrell.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se