Böter hotar Svenska Spel för speldatorer

Svenska Spel misstänks för att ha placerat ut illegala spelautomater. Lotteriinspektionen hotar nu det statliga spelbolaget med vite på 82 000 kronor i veckan om inte automaterna, som samtidigt är persondatorer, dras tillbaka.

Lotteriinspektionen hotar det statliga spelbolaget Svenska Spel med vite på två basbelopp i veckan, totalt 82 000 kronor, om inte förprogrammerade speldatorer som ställts ut i spelmiljöer, dras tillbaka.

Inspektionen misstänker Svenska Spel för brott mot lotterilagen alternativt lagen om automatspel och hänvisar till en dom i Regeringsrätten som säger att datorer som förprogrammerats för spel mot internet räknas som spelautomater som kräver tillstånd.

Datorerna har en genväg som pekar mot Svenska Spels hemsida. Svenska Spel säger till Ekot att företaget ska ta bort ”genvägen” så att datorerna kan få stå kvar i spelmiljöerna.

Redan för ett år sen började Svenska Spel lansera spel via liknande datorer, konceptet kallades st@tion, men stoppades av Lotteriinspektionen.

Nu ett år senare har svenska spel i ett pilotprojekt placerat ut enstaka surfpointdatorer hos vissa ombud.

Lotteriinspektionen har skrivit flera brev till Svenska Spel i vinter om det här, i förra veckan beslöt den att överväga att vitesförelägga bolaget med 82 000 kronor varje vecka detta pågår. Jonas Söderlund är enhetschef på Lotteriinspektionen.

– Den illegala delen är spelautomaten som vi definierar det, säger Jonas Söderlund.

När ni har sagt nej, vad säger du om att Svenska Spel ändå ställer ut sådana här automater?

– Jag är lite förundrad över det men vi får se, nu har de två veckor på sig att svara på frågan om vite, min förhoppning är att de avbryter den här lanseringen och återkallar den, säger Jonas Söderlund.

Är det här ordinarie sätt att agera mot spelföretag som ställer ut illegala maskiner på olika ställen?

– Ja, det är det. Det är lite speciellt i och med att det här är ett statligt bolag, säger Jonas Söderlund.

På vilket sätt är det speciellt?

– De ska väl föregå med gott exempel, säger Jonas Söderlund.

Informationschef Andreas Jansson på Svenska Spel säger att företaget ska ta bort datorernas länkar till Svenska spel, så att de betraktas som vanliga surfdatorer.

– Om man tar bort den länkningen till Svenska spel från förstasidan så ska det inte vara några problem, säger Andreas Jansson.

Lotteriinspektionen sa nej till det här redan för ett år sedan, ändå har ni ställt ut automaterna?

– Ja, vi ställer ut dem nu då. Vi gjorde ett stopp i den tidigare utrullningen, sedan fanns den här länken då med. Det är en bedömning om det är möjligt att ha det så eller inte men vi lyssnar naturligtvis på de signaler vi får från Lotteriinspektionen. Sen gör vi de förändringar som behövs för att kunna genomföra det här, säger Andreas Jansson.

Är det så viktigt att kunna få ut så många fler spelmöjligheter, ska inte Svenska spel vara återhållsamt?

– För vår del handlar det i första hand om att öka tillgängligheten för våra spelansvarslösningar, men också om att göra något bra för de här miljöerna. Det finns en stor efterfrågan hos våra ombud att ha den här möjligheten att erbjuda surfterminaler, säger Andreas Jansson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista