John Edwards och Barack Obama. Foto: Jae C. Hong/Scanpix.
USA-valet

Obama får Edwards stöd mot Clinton

Uppdaterad 05:55
Den inflytelserike förre demokratiske presidentkandidaten John Edwards stödjer nu öppet Barack Obama framför Hillary Clinton i kampen om vem som ska bli demokraternas slutgiltiga presidentkandidat i USA. Obama hoppas nu med Edwards hjälp bland annat lättare kunna dra sig arbetarklassens röster.

Både Barack Obama och Hillary Clinton har länge uppvaktat John Edwards för att få hans officiella stöd i kampen dem emellan, men på ett valmöte för Obama i delstaten Michigan igår kväll, amerikansk tid, meddelade Edwards att han nu kommer att arbeta för Obama.

Det är ju redan stor fördel Barack Obama mot Hillary Clinton, trots hennes storseger i primärvalet i West Virginia häromdan, och enligt de flesta bedömare är det i princip omöjligt för Clinton att komma ifatt. Clinton har dock i flera tv-intervjuer under dagen återigen förklarat att hon inte har några planer på att ge upp.

Att den inflytelserike Edwards går ut och stödjer Obama öppet går bland annat att se som ytterligare ett bevis på att allt fler viktiga personer inom det demokratiska partiet anser att det är dags för partiet att ena sig bakom Barack Obama. Det ökar alltså pressen på Clinton att dra sig ur. 

En tämligen segersäker Obama har å sin sida redan börjat planera för presidentvalet i november mot republikanen John McCain och riktar nu framförallt in sig på att nå den delen av de demokratiska väljarna som hittills stött Clinton i stor utsträckning, nämligen den vita arbetarklassen, vars röster kan bli avgörande i november.

I den gruppen fick Edwards till en början många röster och med honom i sin kampanj hoppas nu Obama kunna bli populärare bland de väljarna. 

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista